Direct door naar content
Linda (32) over haar dwarslaesie: ‘wakeboarden, skiën, kanoën, fietsen, eigenlijk is alles nog mogelijk’ afbeelding nieuwsbericht

Linda (32) over haar dwarslaesie: ‘wakeboarden, skiën, kanoën, fietsen, eigenlijk is alles nog mogelijk’

25 september 2017

Voordat ze haar ongeluk kreeg, wilde ze ski-instructeur worden. Na haar ongeluk nam haar leven een wending die ze nooit voor mogelijk had gehouden.

Tijdens een rondreis door Australië kreeg Linda een ernstig auto ongeluk. “Ik reed met mijn vriend in een oud campertje. Ik had mijn benen op het dashboard, want dat zat gewoon lekker. We reden op een landweggetje en mijn vriend wilde uitwijken voor een tegemoetkomende auto. Hij schoot uit automatisme naar rechts, maar in Australië rijden ze natuurlijk links. Wat volgde was een frontale botsing.”

Omdat Linda geen gordel om had en ze wat hoger in de camping zat, schoof de neus van de andere auto onder haar door en werd ze omhoog gegooid. Ze hield een dwarslaesie aan het ongeluk over. “Bizar genoeg is mijn houding mijn geluk geweest. Als ik ‘gewoon’ had gezeten, had ik het waarschijnlijk niet overleefd, vertelden de reddingswerkers.”

Linda moest opnieuw leren leven, mét een rolstoel. “Het veranderde mijn hele leven, maar het hoeft er niet slechter op te worden.” Linda ging voor het ongeluk al graag op skivakantie en bleef dat na haar ongeluk dus ook doen. “Ik ben meteen al met vrienden meegegaan en heb snel geleerd hoe ik moest zitskiën. Je onderlijf zit dan helemaal vast, je kunt het vergelijken met een soort grote skischoen. Na contact met de Nederlandse Ski Vereniging en vele wedstrijden bleek ik wel mee te kunnen komen met de rest van de wereld. Ik hoop op de Spelen natuurlijk een medaille binnen te slepen.” Ze is nu op weg naar de Paralympische Winterspelen, die in maart in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang zullen plaatsvinden.

Het ongeluk zorgde voor een wending in het leven die Linda en haar vriend Mischa tien jaar geleden nooit hadden voorzien. “En toch ben ik superblij met wat ik nu doe. Vroeger wilde ik altijd veel reizen, veel van de wereld zien. Ja oké, ik ben dan invalide, gehandicapt, maar allerminst ongelukkig, al heb ik door de handicap zo mijn probleempjes. Van invaliditeit wordt door velen al snel een heet hangijzer gemaakt. Maar vergeet niet dat veel mensen probleempjes hebben waarmee ze moeten dealen. Net zoals ik. Alleen bij mij zijn die problemen wat zichtbaarder dan bij anderen."

In het revalidatiecentrum ben ik opzoek gegaan naar voorbeelden, mensen die hetzelfde hadden meegemaakt als ik en ook een dwarslaesie hebben. Ik zag dat ze nog steeds alles uit het leven halen. Je kunt gewoon wakeboarden, skiën, kanoën, fietsen. Eigenlijk is alles nog mogelijk, alleen aangepast. Niets mis mee!”

 

Bron: Lindanieuws.nl

Terug naar nieuwsoverzichtAanbevolen berichten

Zo blijf je fit op jouw manier!

De beste sporten met een meervoudige beperking

Blijf zittend fit met rolstoelbasketballers

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×