Direct door naar content
Bewegen is het beste medicijn afbeelding nieuwsbericht

Bewegen is het beste medicijn

25 september 2017

Neurofit, een beweegprogramma voor mensen met een neurologische aandoening, is sinds maart van dit jaar onderdeel van het aanbod bij Fysiotherapiepraktijk Fitpunt.

Trainen met niet aangeboren hersenletsel (NAH)
Elke week traint er op vrijdagmiddag tussen 15:00 en 16:00 uur een groep mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH) aan de fitheid van hun lichaam. NAH is een overkoepelend begrip voor hersenschade die is opgelopen door bijvoorbeeld een beroerte een kneuzing of een tumor.

‘Op dit moment trainen er alleen mensen met een CVA (beroerte) tijdens het Neurofit-uur. Maar,’ zegt Sander Schinkel, fysiotherapeut en mede-eigenaar van praktijk Fitpunt uit Bemmel, ‘we gaan de doelgroep uitbreiden zodat ook andere mensen met NAH kunnen gaan deelnemen.

Een grotere leefwereld
Een belangrijk onderdeel van de behandeling bij hersenletsel is het vergroten en bijhouden van de fitheid van het lichaam. Tijdens Neurofit werk je aan de kracht van je romp, armen en benen, je uithoudingsvermogen en een beter evenwicht. ‘Bewegen is het beste medicijn bij hersenletsel,’ zegt Sander ‘en het uurtje trainen tijdens Neurofit brengt mensen met hersenletsel in contact met lotgenoten en dat is erg belangrijk.’

Misschien wel het belangrijkste doel van het trainen, is het vergroten van de lichamelijke vaardigheden. Hierdoor verbetert indirect de kwaliteit van leven. Want alleen al het hebben van angst om te vallen, kan ervoor zorgen dat iemand steeds minder durft te ondernemen. ‘De mensen die hier trainen hebben vaak nog een partner,’ legt Sander uit, ‘ze vereenzamen dus niet enorm, maar hun leefwereld wordt door het hersenletsel wel kleiner en dat heeft ook effect op het geluk.’ Wanneer iemand een beter functionerend lichaam heeft en een duidelijk beeld van de eigen mogelijkheden, is er een grotere kwaliteit van leven mogelijk. Sander herhaalt daarom nog maar eens: ‘Bewegen is het beste medicijn!’

Mensen die door hersenletsel in een rolstoel zitten, kunnen gewoon trainen bij Fitpunt en werken aan hun uithoudingsvermogen. Er is zelfs een speciale fiets voor mensen in een rolstoel.

Voor informatie over Fitpunt en Neurofit: www.fitpunt.nl

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

“Uniek Sporten is het wapen voor meer paralympisch succes”

Dit model draagt haar prothese als kunst

Only Friends Twente breidt uit naar Almelo

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×