Direct door naar content
Kevan (30) kan niet lopen, maar hij reist wel de wereld over afbeelding nieuwsbericht

Kevan (30) kan niet lopen, maar hij reist wel de wereld over

03 oktober 2017

Hoe kun je backpacken door Europa als je in een rolstoel zit omdat je geen spierkracht meer hebt? Dan laat je je dragen door je vier beste vrienden! Dat deed Kevan, lazen we in de Volkskrant.

Hij verkende de steegjes van Parijs en struinde over het Ierse eiland Skellig Michael. En dat terwijl hij al dertig jaar zijn rolstoel niet was uitgekomen. 'De wereld wordt nooit volledig rolstoeltoegankelijk, maar met een beetje creativiteit wordt hij wel 'Kevan-toegankelijk', zegt hij.

Het begon met een wild plan. 'Wat als we voor een paar weken door Europa zouden reizen?' De Amerikaanse Kevan heeft spinale musculaire atrofie. Dat zorgt voor een slecht signaal van de hersenen aan de ledematen en tast zijn spieren aan.

Maar door zijn rolstoel laat hij zich niet beperken. Hij gaat het liefste op pad: uit eten, naar muziekvoorstellingen, familie opzoeken. En als hij ergens niet binnen komt met zijn rolstoel, dan dragen zijn vrienden hem naar binnen. Zo is het idee voor een roadtrip door Europa ontstaan Het idee groeide uit tot een crowdfundingscampagne voor een op maat gemaakte rugzak. 'We kochten een kinderdrager van buitenmerk Deuter - waar ik uiteraard niet inpaste - en begonnen deze te verbouwen. Na maanden van 'trial and error' eindigden we met een volledig op mijn lichaam afgestemde draagzak. Met een ingebouwde extra neksteun.' Talloze testwandelingen verder, vertrok het vijftal voor drie weken naar Europa. Zonder Kevans rolstoel.

Hij reisde door Frankrijk, Engeland, Wales en Ierland, terwijl zijn vrienden de dertig kilo wegende Kevan om beurten op hun rug droegen. Hij mistte zijn rolstoel niet. Het bleek zelfs in veel opzichten makkelijker zonder. Een flat huren of de metro pakken werd plots een eitje, ongeacht de handicap-vriendelijkheid. 'De grootste uitdaging bleek te zitten in de fysieke last voor mijn vrienden, die mij om beurten droegen en verzorgden, wat een hoop werk is. Goed communiceren en samenwerken was essentieel.'

'Van dansen in de straten van Parijs tot met zigeuners rondhangen aan de Seine. Alles was te gek', zegt hij. Maar de tijd met zijn vrienden, hoe cliché ook, blijkt voor Kevan het mooist. 'Het zijn geweldige, avontuurlijke mannen. Soms kan ik nog steeds niet geloven dat ze dit gedaan hebben.' En de reis smaakte naar meer. Voor dit jaar staan onder ander Azië en Zuid-Amerika op de planning.

Daarnaast helpt Kevan gezinnen met kinderen met een beperking bij het maken van eenzelfde soort rugzak. Hij stimuleert iedereen het leven ten volle te leven. 'Ga eens uit, ondanks je beperkingen.'

Volg de avonturen van Kevan en zijn vrienden op WeCarryKevan.

Beeld: Kevan Chandler

Terug naar nieuwsoverzichtAanbevolen berichten

Band ENORM brengt met ‘Up’ unieke ode aan Nederlandse rolstoelbasketbalsters

Prominente sporters wagen zich aan rolstoelhandbal in Scheveningen

Word fitter, vrolijker en zelfstandiger met de School for Sport & Health

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×