Direct door naar content
Dat kan beter! Reizen met de trein of bus als je slechtziend bent of in een rolstoel zit. afbeelding nieuwsbericht

Dat kan beter! Reizen met de trein of bus als je slechtziend bent of in een rolstoel zit.

06 oktober 2017

Daar sta je dan, op een gloednieuw station. Blijkt het er voor blinden en slechtzienden niet makkelijker op te worden om hun weg hier te vinden.

Carolien Danckaerts is slechtziend en vindt dat sommige stations ‘complete doolhoven’ zijn.  Soms moet je van boven naar beneden om van de metro op de trein over te stappen, zonder geleide lijnen. Of wat dacht je van grote borden die vervangen zijn door kleintjes?

Wat is jouw ervaring daarmee? Wist je dat je accommodaties kunt beoordelen, of kijken hoe ze door anderen worden beoordeeld? Dat doe je hier.

Onbelemmerd met het openbaar vervoer reizen is voor veel mensen met een beperking in Nederland nog steeds geregeld lastig. Zo is slechts 46% van de bushaltes rolstoeltoegankelijk. Als rolstoeler met de trein reizen is al helemaal een opgave. Daarom heeft het B-Team (dat staat voor het Betere Team) van het programma No Limits Network een petitie opgesteld waarin ze de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vragen ervoor te zorgen dat al het nieuwe materieel dat vanaf nu wordt aangeschaft voor het openbaar vervoer voor iedereen toegankelijk is.

Alle nieuw aangeschafte bussen, trams, metro’s en treinen moeten voorzien zijn van diverse hulpmiddelen voor mensen met een beperking, zoals onder andere een zelfstandige instap (schuiftrede) en voldoende ruimte voor rolstoelen.

Daarnaast vraagt het B-Team de staatssecretaris ervoor te zorgen dat de stations en perrons voor alle vormen van openbaar vervoer tijdig worden aangepast, zodat er ook daadwerkelijk gebruik gemaakt kan worden van het nieuwe materieel. Dit kan bijvoorbeeld door de hoogte aan te passen voor een gelijke instap.

Het B-Team is een web only programma van de KRO-NCRV, waarbij consumentenproblemen van mensen met een beperking aan de kaak worden gesteld. Het programma wordt gemaakt door en voor jongeren met een beperking. Benieuwd? Kijk op het YouTube kanaal van No Limits  en de Facebook pagina van No Limits Network.

Terug naar nieuwsoverzichtAanbevolen berichten

10 misverstanden over MS die ik steeds weer moet ontkrachten

Hoe kies je een sport voor jouw kind met autisme?

5 dingen om te onthouden wanneer je het even niet meer ziet zitten

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×