Direct door naar content
Sporten als je een amputatie hebt ondergaan. Hoe dan? afbeelding nieuwsbericht

Sporten als je een amputatie hebt ondergaan. Hoe dan?

02 oktober 2017

Na een amputatie staat je wereld even op zijn kop. Sporten is dan waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Maar leer je eenmaal leven met de nieuwe omstandigheden, dan kan sport van grote betekenis voor je zijn. En ermee beginnen is niet moeilijk.

Sporten heeft veel positieve effecten voor mensen met een beperking. Tot zover niet veel nieuws. Regelmatige beweging heeft nou eenmaal een goede invloed op je stemming, je zelfvertrouwen en het leidt zelfs tot een betere acceptatie van de handicap.

Wil je gaan sporten, dan ligt één woord voor de hand: prothese. Misschien heb je al een prothese of is het onderwerp aan de orde geweest tijdens je revalidatie. Maar in hoeverre kun je daarmee sporten en hoe doe je dat dan? Realiseer je ten eerste dat niet voor elke sport een prothese noodzakelijk is. Dat is natuurlijk het geval bij rolstoeltennis, -basketbal, -bowling of –hockey. En ook een aantal water- en sneeuwsporten kun je prima beoefenen zonder prothese.

Natuurlijk zijn er ook veel sporten waarbij een prothese wél een belangrijke rol speelt. Dankzij de ontwikkeling van nieuwe prothesetechnieken en –materialen is sinds de jaren tachtig de actieve deelname aan sporten door amputatiepatiënten snel toegenomen.

Als een prothese wel essentieel is om te kunnen sporten, dan kan meestal worden volstaan met wat kleine aanpassingen aan de bestaande prothese. Een voorbeeld hiervan is een toe-clip bij het fietsen, maar ook armprotheses kunnen op verschillende manieren worden aangepast en geschikt gemaakt voor een groot aantal sporten.

Maar soms zijn de benodigde aanpassingen zo ingrijpend, dat het eigenlijk beter is om een aparte sportprothese te laten vervaardigen. Zo is bijvoorbeeld een prothese speciaal gemaakt om op tempo te hardlopen of om mee te sprinten, niet geschikt om gewoon mee te kunnen lopen. De keuze voor wel of geen speciale sportprothese hangt niet alleen af van de tak van sport, maar ook van het niveau waarop je wil sporten. Ben je gewend aan sporten op een behoorlijk niveau of wil je daar naartoe werken, dan moet ook de prothese aan meer eisen voldoen.

De mogelijkheden zijn dus groot. Overleg eens met je (revalidatie)arts wat een prothese voor jou kan betekenen en welke keuzes je daarin kan maken.

Terug naar nieuwsoverzichtAanbevolen berichten

10 misverstanden over MS die ik steeds weer moet ontkrachten

Hypermobiliteit: met deze sporten kun je het in je voordeel gebruiken

Dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met sporten

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×