Direct door naar content
Ook jij kunt je beperkingen bestrijden als je MS hebt. En de manier waarop is heel simpel. afbeelding nieuwsbericht

Ook jij kunt je beperkingen bestrijden als je MS hebt. En de manier waarop is heel simpel.

13 oktober 2017

Patiënten met Multiple Sclerose weten één ding zeker: ze genezen nooit. Maar veel dagelijkse beperkingen en klachten kun je gelukkig heel goed bestrijden met sporten en bewegen. Daardoor wordt je algemene weerstand verhoogd, neemt je kracht toe, verbetert je stoelgang en voel je je minder moe. Welke activiteiten kun je doen en hoe begin je?

Zoals voor heel veel mensen, geldt ook in dit geval: starten is best even moeilijk, je kunt een zetje in de juiste richting goed gebruiken. Want welke sport zou je graag willen doen, wat vind je leuk? Het is in ieder geval prettig om te weten dat in principe elke sport geschikt is voor mensen met MS. Natuurlijk hangen de mogelijkheden wel af van het stadium van de MS en je persoonlijke mogelijkheden. Maar er zijn voor iedereen opties.

Kun je veel, heb je nog geen grote beperkingen, denk dan eens aan Nordic Walking, fietsen of roeien. Je bent een behoorlijke tijd in beweging en deze sporten kunnen flink bijdragen aan je conditie. Zijn je mogelijkheden toch al iets minder, dan zijn zwemmen of aquajoggen prima opties. Het warme water werkt direct ontspannend voor je spieren en maakt bewegen makkelijker.

MS kan ook problemen met je balans en je coördinatievermogen opleveren. Wil je dat tegengaan en je zekerder voelen, verdiep je dan vooral in Tai Chi. Het heet een Chinese vechtkust te zijn, maar er is geen sprake van agressiviteit. De basis Tai Chi is evenwicht, zachtheid, balans en concentratie. Dat zijn volgens de leer van Tai Chi je middelen om de balans van je ‘tegenstander’ te verstoren.

Het geldt eigenlijk voor iedereen die sport, maar zeker als je beperkt bent door een ziekte als MS: het is goed om de signalen van je lichaam serieus te nemen. Bemerk je een (plotselinge) verergering van de MS, stop dan even met sporten. Probeer wel in beweging te blijven. Zo voorkom je dat je conditie vermindert.

Een paar tips
Klaar om te gaan bewegen? Nog een aantal tips op een rij. Let een beetje op de ‘spelregels’, dan kunnen MS en sportief bewegen uitstekend samen gaan:

  • Kies activiteiten die je leuk vindt en die bij je passen.
  • Als je van fietsen houdt maar buiten niet meer durft te fietsen, denk dan eens aan een hometrainer thuis.
  • Als lopen moeilijk is, zijn er diverse hulpmiddelen waarvan je gebruik kunt maken. Je kunt advies inwinnen bij een fysiotherapeut of ergotherapeut.
  • Sommige mensen vermijden sport, omdat ze problemen krijgen wanneer hun temperatuur te veel stijgt. Koelen voor het sporten kan helpen. Hoe? Vraag dat altijd even een sportarts of de fysiotherapeut. Dan krijg je advies waarmee je zoiets veilig kunt doen.
  • Er zijn verschillende groepen die sporten voor mensen met MS aanbieden. Oriënteer je, eventueel via je arts of fysiotherapeut, op de mogelijkheden in jouw buurt.
Terug naar nieuwsoverzichtAanbevolen berichten

10 misverstanden over MS die ik steeds weer moet ontkrachten

Hypermobiliteit: met deze sporten kun je het in je voordeel gebruiken

Dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met sporten

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×