Direct door naar content
"Duiken is een echte teamsport" afbeelding nieuwsbericht

"Duiken is een echte teamsport"

15 oktober 2017

Op maandagavond tussen half negen en kwart over negen kun je bij ISVA (Invaliden Sportvereniging Arnhem en omstreken) leren duiken. En dat doen ze op zo’n manier dat het voor iedereen veilig is de onderwaterwereld te verkennen.

Duiken is voor iedereen: jong en oud, man of vrouw. Er zijn echter een paar belangrijke voorwaarden waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor duikles. Je bent minstens zestien jaar oud, hebt geen last van longproblemen of epilepsie en je hebt een goede armfunctie. Daarnaast is het natuurlijk niet handig als je waterangst hebt. Je kunt pas duiken als je zestien jaar bent, omdat onder water grote druk op je lichaam komt te staan. De longen van kinderen zijn hier nog niet tegen bestand. Voor hen is snorkelen een leuke manier om met de onderwaterwereld kennis te maken.

Het hebben van een goede armfunctie is een voorwaarde om met een zware duikuitrusting het water in te kunnen. Het is belangrijk je armen goed te kunnen bewegen, omdat je onder water apparatuur in- en uitelkaar leert zetten, je onder water vooral communiceert met handgebaren en omdat je een sterke armslag moet hebben om zelfstandig te kunnen zwemmen. Er zijn hulpmiddelen om het onderwaterzwemmen te ondersteunen. Zo is het mogelijk speciale handschoenen te gebruiken. Deze handschoenen hebben vliezen tussen de vingers, zoals ganzen en eenden dat hebben. Hierdoor kost het zwemmen minder kracht.

Een gemiddelde training begint met het zwemmen van baantjes. Dit om conditie en kracht op te bouwen. Vervolgens leer je om te gaan met je duikuitrusting. Omdat dit onder water foutloos moet kunnen, besteden ze hier veel tijd en aandacht aan. Een ander aandachtspunt is het onder water communiceren. Omdat je bij het duiken niet kunt praten, gaat alle communicatie in gebaren. Het is belangrijk deze gebarentaal goed te beheersen voordat je in open water duikt.

Misschien verwacht je het niet, maar duiken is een echte teamsport. Voor de veiligheid duik je nooit in je eentje en bij elke duik heb je een ‘buddy’ met wie je samen onder water gaat. Jij let op je buddy en je buddy let op jou. Veiligheid staat altijd voorop. En niet alleen tijdens het duiken in open water. Ook tijdens de training wordt er goed gelet op de veiligheid. Er zwemt altijd een instructeur mee in het water en op de kant houdt een tweede instructeur alle deelnemers goed in de gaten. Het uiteindelijke doel is natuurlijk duiken in open water. Met de duikvereniging duiken ze een keer per jaar in open water, bijvoorbeeld in Zutphen bij de Bronsbergen.

Lijkt het je leuk te leren duiken? Je kunt een maand op proef meedoen met de lessen. Wil je vervolgens meer leren, dan heb je een keuring bij een duikarts nodig die vaststelt of het voor jou verantwoord is om onder water te gaan.

Wil je meer informatie over deze sport? Neem dan contact op met D. Borkus van ISVA duiken via 026-3334666.

Terug naar nieuwsoverzichtAanbevolen berichten

Band ENORM brengt met ‘Up’ unieke ode aan Nederlandse rolstoelbasketbalsters

Prominente sporters wagen zich aan rolstoelhandbal in Scheveningen

Word fitter, vrolijker en zelfstandiger met de School for Sport & Health

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×