Direct door naar content
“Never a dull moment” bij het G-hockey binnen hockeyclub GHHC Groningen afbeelding nieuwsbericht

“Never a dull moment” bij het G-hockey binnen hockeyclub GHHC Groningen

13 oktober 2017

Op 1 oktober 1926 werd de G.H.C. Groningen (Groningse Hockey Club) opgericht door enkele Groningse middelbare scholieren. Vierenzeventig jaar later, in 2000, kreeg het inmiddels genoemde GHHC Groningen zijn eigen G-hockey afdeling. Een initiatief van een aantal ouders waarvan de kinderen reeds hockeyden bij GHHC, en het verstandelijk- of lichamelijk beperkte broertje of zusje niet mee kon doen. Nu, zeventien jaar later, komen er iedere zaterdagochtend zo’n vijfentwintig G-hockeyers naar het hockeyveld in Haren voor hun wekelijkse training. Xandra Peletier houdt zich als voorzitter van de G-hockey commissie bezig met het reilen en zeilen van de trainingen en wedstrijden. Ze noemt het “een feestje” om te doen!

Volgens Xandra zijn het vaak de ouders die een G-tak opzetten binnen een vereniging en niet de vereniging zelf. Ouders willen dat hun verstandelijk- of lichamelijk beperkte kind ook mee kan sporten, net als ieder ander kind. ‘Zoiets opzetten kost tijd en moeite. Vaak is er in het begin terughoudendheid voor iets wat men niet kent. Ook binnen GHHC Groningen heeft het een tijdje geduurd voordat de G-hockeyers hun plekje hadden bemachtigd. Om de paar jaar komt er een nieuw bestuur, waar je als commissie afhankelijk van bent. De hoop is dan altijd dat het nieuwe bestuur weer net zo enthousiast is voor het G-sporten.’ Gelukkig voor Xandra en de overige commissieleden is het huidige bestuur van GHHC Groningen erg betrokken.

De huidige groep G-hockeyers is verdeeld in twee groepen: G1 en G2. G1 traint wekelijks en speelt per seizoen een achttal wedstrijden, de spelers van G2 spelen geen wedstrijden, maar trainen wel wekelijks. Tijdens de winterstop trainen alle G-hockeyers vier keer in de zaal. De wekelijkse zaterdagochtend training is altijd druk bezocht. ‘We hebben twee hoofdtrainers en zestien vrijwilligers op het veld. Langs de lijn staan ouders en begeleiders die met de spelers meekomen. Het is een intensieve groep sporters, er gebeurt eigenlijk altijd wel iets leuks. Never a dull moment’, lacht Xandra. ‘De groep is heel hecht, want ze trainen al jaren met elkaar. Normaal gesproken verandert een elftal aan het begin van een nieuw seizoen, maar dat is bij deze groep niet zo. En ondanks dat de vereniging enorm groeit en er een tekort aan velden is op de zaterdag, houden wij ons vaste trainingsuur. Daar zijn we ontzettend blij mee.’

Binnen het G-hockey ontmoeten ouders elkaar langs de kant van het veld. Ze wisselen ervaringen uit en kunnen bij andere ouders terecht voor advies. Het is volgens Xandra zoveel meer dan alleen een potje hockey. Er is zelfs een wooninitiatief uit voortgekomen: ouders vonden elkaar langs het veld, en van het een kwam het ander. Spelers en ouders komen voor de training op zaterdag graag vroeg hun bed uit. Hun weekend begint op deze manier net zoals die van veel andere gezinnen: lekker sportief! Het is voor ouders van de jongere kinderen fijn om te zien dat hun kind deel uit maakt van een groep, want als ze naar het speciaal onderwijs gaat wonen hun vriendjes en vriendinnetjes vaak niet om de hoek. Na de training drinken de spelers, trainers, ouders en begeleiders samen nog wat in het clubhuis, daarna gaat ieder zijn eigen weg. “Tot de volgende week”, hoor je dan overal, want weer of geen weer: de hockeytraining gaat altijd door!

Ondanks dat het Europees Kampioenschap Hockey in Nederland plaatsvond dit jaar, hebben veel G-hockeyers van GHHC geen bezoek gebracht aan de wedstrijden in Amstelveen. Volgens Xandra leeft dit niet onder deze groep. ‘Ze staan liever zelf op het veld en sommigen komen de dag erna weer terug naar de hockeyvelden om de dames en heren 1 van GHHC Groningen aan te moedigen.’

Kennismaken met G-hockey binnen GHHC? Er wordt iedere zaterdagochtend getraind van half tien tot half 11 op het hockeyveld in Haren. Benieuwd naar andere aangepaste sporten in de provincie Groningen, kijk dan op onze sport-zoeker.

Terug naar nieuwsoverzichtAanbevolen berichten

Semi-autonome auto geeft coureur met dwarslaesie zelfstandigheid terug

Word circusartiest bij het circustheater!

Hoe kies je een sport voor jouw kind met autisme?

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×