Direct door naar content
Deze fietscrosser haalt de tofste trucs uit met één arm  afbeelding nieuwsbericht

Deze fietscrosser haalt de tofste trucs uit met één arm

23 oktober 2020

De 19-jarige Jack Dumper uit Bristol werd geboren zonder linker onderarm. Dat weerhoudt hem er niet van om met zijn crossfiets de vetste stunts uit te halen. Met een beetje vindingrijkheid komt hij een heel eind. Door de linkermouw van een trui vast te binden aan de linkerkant van het stuur kan hij dezelfde trucs doen als zijn mede-fietscrossers.  

Mijn handicap heeft me nog nooit tegengehouden

Ik heb het gewoon omarmd (no pun intended, red.).’ Jack begon ruim drie jaar geleden met de BMX ‘omdat hij het er zo cool uit vond zien.’ Uiteindelijk besloot hij zichzelf er gewoon in te gooien. ‘Ik ben geen enkel obstakel uit de weg gegaan.’ Nadat hij de mouw-truc ontdekte, werd het voor hem nog makkelijker om vol mee te doen met de rest.

En hoe. Hij werd ontdekt op het lokale skatepark en inmiddels doet hij met zijn BMX-team mee aan internationale competities. Het is zijn droom om uiteindelijk een professional te worden. ‘Maar dat heb ik niet voor het zeggen. Ik doe altijd mijn best om m’n technieken te verbeteren en vooral veel plezier te hebben. Ik zie wel waar dat me uiteindelijk brengt. Alles is mogelijk en je hebt niet twee armen nodig om aan BMX te doen. BMX is voor iedereen.’

Een boodschap voor iedereen met een handicap die twijfelt

Voor iedereen met een handicap die nog twijfelt mee te doen aan een sport, heeft Jack een duidelijke boodschap. ‘Laat niemand je tegenhouden of zeggen dat je het niet kan doen, want je kan alles doen wat je wilt. Je moet alleen een manier vinden waarop het werkt voor jou. De enige die je in de weg staat, ben je zelf.’

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: