Direct door naar content
Veel sportieve evenementen bij locatie Hornerheem  afbeelding nieuwsbericht

Veel sportieve evenementen bij locatie Hornerheem

17 oktober 2017

In het weekend van 23 september stond het wandelevenement Tocht om de Noord op het programma bij vele wandelliefhebbers. Zo ook bij een groep cliënten van De Zijlen – locatie Hornerheem, een woonvoorziening voor verstandelijk gehandicapten in Zuidhorn. Zij liepen op zondag 24 september vijf kilometer, over een afwisselende route van Usquert naar Uithuizen. Deelname aan Tocht om de Noord is één van de sportieve evenementen waar de cliënten met hun woonbegeleiders aan meedoen.

Op locatie Hornerheem wonen ruim twintig cliënten met een verstandelijke beperking die ondersteuning nodig hebben in de dagelijkse levensverrichtingen. De woonbegeleiders ondersteunen de cliënten met taken als het huishouden, koken en boodschappen doen. Ze worden gestimuleerd om zoveel mogelijk zelfstandig te zijn, maar er wordt door een gedeelte van de groep samen gegeten en er is twee keer per dag een zogenaamd koffie moment. Eén van de cliënten is Sieberen. Hij bedacht dit jaar om mee te doen aan de Tocht om de Noord. “Ik houd van wandelen en buiten zijn. Het was leuk om hier met een groep aan mee te doen. We werden met een bus van Uithuizen naar Usquert gebracht en van daaruit begon onze wandeling. Onderweg kwamen we langs allerlei activiteiten. Zo konden we zelfgemaakte kipnuggets proeven op een kippenboerderij.”

Nederlands Dames Elftal
Er wordt meer ondernomen op de locatie Hornerheem. Het initiatief ligt echter vaak bij de cliënten zelf. Woonbegeleider Leon Marinus vertelt. “We organiseren hier allerlei dingen, zo hadden we afgelopen zomer de Zomerspelen en hebben we de hele week spelletjes gespeeld. Cliënten komen zelf ook vaak met ideeën voor uitjes. Zo gaan we op 24 oktober naar het Nederlands Dames Elftal, zij spelen een WK-selectiewedstrijd tegen Noorwegen in het stadion van FC Groningen.” De woonbegeleiders stimuleren de cliënten om te bewegen. Zo hebben ze de afgelopen weken samen hardgelopen in aanloop naar de 4 Mijl van Groningen, waar een aantal aan mee hebben gedaan.

4 Mijl
Ook Sieberen heeft de 4 Mijl gelopen. “We trainden één keer per week samen en daarnaast loop ik veel hard tijdens mijn voetbaltrainingen. Vorig jaar liep ik net boven de dertig minuten, dit jaar wilde ik deze grens doorbreken. Helaas is dat niet gelukt, dus probeer ik het volgend jaar gewoon weer! Ik sport omdat ik het leuk vind en om fit te blijven. Ook kan ik mijn hoofd goed leeg maken en zorgt het voor wat afleiding.” De Tocht om de Noord staat ook in 2018 weer op de gezamenlijke kalender. “De cliënt die dit jaar niet mee kon doen omdat de kaarten al besteld waren, heeft geopperd om het volgend jaar te organiseren. Dus dan zijn wij er gewoon weer bij”, vertelt Leon enthousiast.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

KPN Voetbalvriendendag groot succes!

Met geleende handbike ontdekte Bas nieuwe passie

Jochem Leemans: "Denk in oplossingen!"

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×