Direct door naar content
“Een gezonde leefstijl is belangrijk voor iedereen, maar in het bijzonder voor mensen met een chronische aandoening” afbeelding nieuwsbericht

“Een gezonde leefstijl is belangrijk voor iedereen, maar in het bijzonder voor mensen met een chronische aandoening”

19 oktober 2017

Op zaterdag 7 oktober werd de jaarlijkse leefstijlmiddag voor de drie Noordelijke provincies georganiseerd in het Beatrixoord in Haren. Met als thema ‘Blijf actief, hoe doe je dat?’. Mensen met een chronische long- hart- en vaataandoening, diabetes en reuma konden kennismaken met verschillende leefstijlthema’s zoals gezonde voeding, zelfmanagement, ontspanning en met diverse beweegvormen. Ook partners, mantelzorgers en zorgverleners waren deze middag welkom.

De leefstijlmiddag heeft ieder jaar een ontspannen en informeel karakter en vindt plaats in een gezellige laagdrempelige, prikkelarme omgeving waar de deelnemers en bezoekers zich thuis voelen. Het programma is divers van opzet met een vaste structuur. Na de opening kunnen deelnemers in een carrouselvorm informatie inwinnen en uitwisselen over voeding, beweegactiviteiten en ontspanning. De middag eindigt met een gezamenlijke afsluiting.

Elly Beens is als consulent betrokken bij de coördinatie en de voorbereiding van de leefstijlmiddag. “Voor de organisatie van de leefstijlmiddag wordt samengewerkt met de rayons Friesland, Groningen, Drenthe van het Longfonds, De Hart & Vaatgroep, Reumapatiëntenvereniging Groningen en de Diabetes Vereniging Nederland van de drie Noordelijke provincies en het UMCG Beatrixoord. Gezamenlijk wordt het middagprogramma bedacht en uitgewerkt, zowel inhoudelijk als organisatorisch”, vertelt Elly.

Het doel van de middag is om de kennis van deelnemers over een gezonde leefstijl te vergroten. Het verantwoord bewegen wordt bevorderd en er wordt ingezet op lotgenotencontact. Men ontmoet anderen met dezelfde of een andere chronische aandoening. Centraal staat het leggen van sociale contacten en het uitwisselen van ervaringen en tips, zowel voor de deelnemers als voor de partners en mantelzorgers. Een gezonde leefstijl staat voor gezonde voeding, voldoende bewegen, niet roken, maar ook voor het goed omgaan met stress, voldoende rust nemen en kunnen ontspannen. “Allemaal dagelijkse dingen, die bij mensen met een chronische aandoening net wat ingewikkelder kunnen zijn”, legt Elly uit.

De reacties van de deelnemers zijn volgens de consulent positief. “Deelnemers geven aan dat zij de opzet van de middag als erg afwisselend en plezierig ervaren, met voldoende ruimte tussen de verschillende onderdelen. Ze vinden het leuk dat ze hun eigen programma onderdelen kunnen kiezen. Ook de contacten onderling ervaren mensen als prettig. Erkenning en herkenning, ook als je verschillende aandoeningen hebt. Zoals elk jaar gaan we nu evalueren met elkaar en ongetwijfeld komen we weer uit bij een volgende leefstijlmiddag. Daarnaast spannen de verschillende patiëntenorganisaties zich ook op andere terreinen gezamenlijk in, zoals de participatie in patiëntenraden, waar ook weer de thema’s over een gezonde leefstijl aan de orde komen.”

Elly acht de kans op een volgende leefstijlmiddag groot. “Een gezonde leefstijl is belangrijk voor iedereen, maar in het bijzonder voor mensen met een chronische aandoening. Door samen te werken kunnen we gezamenlijk meer bereiken”, vertelt Elly enthousiast.

Terug naar nieuwsoverzichtAanbevolen berichten

Band ENORM brengt met ‘Up’ unieke ode aan Nederlandse rolstoelbasketbalsters

Prominente sporters wagen zich aan rolstoelhandbal in Scheveningen

Word fitter, vrolijker en zelfstandiger met de School for Sport & Health

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×