Direct door naar content
Sommigen verklaren hem voor gek. Maar Peter (38, blind) gaat toch gewoon in zijn eentje het water op.  afbeelding nieuwsbericht

Sommigen verklaren hem voor gek. Maar Peter (38, blind) gaat toch gewoon in zijn eentje het water op.

28 oktober 2017

Als slechtziende middelbare scholier waren de gymlessen voor Peter (38) zijn grootste vernedering. Als jongen is het cool om aan balspelen te doen. Erg lastig als je de bal bijna niet ziet. Door zijn eigen korfbalteam werd hij van het veld afgescholden. En wat doe je dan? Dan besluit je dat sporten niks voor jou is.

Nu Peter helemaal blind is, heeft hij het sporten juist ontdekt. Dat gebeurde in het revalidatiecentrum, waar hij 13 maanden intern heeft gezeten. “Het hebben van een beperking kost energie. Het is fijn als er dan iets is wat je juist energie oplevert. Dat gebeurt als ik sport.”

Peter en zijn vriendin Suzan (36, eveneens blind) houden van het water. “Ik wou dat we een eigen bootje hadden. Het is een beleving om op het water zijn. Dan hoor je dat kabbelende water. Je bent even los van alles.”

Toen Peter nog niet helemaal blind was kon hij nog fietsen. Suzan heeft zelfs kunnen autorijden. Maar hun blindheid was als een sluipmoordenaar: je hebt het niet in de gaten dat je elke dag weer slechter ziet. Totdat Peter zelfs een keer tegen een stilstaande auto opknalde met zijn fiets. Dan komt het besef: wéér iets wat je vanaf nu niet meer kunt doen.

Wat dat betreft is het acceptatieproces ook een sport. Grenzen verleggen, als je dat doet door te sporten, dan werkt dat door in het dagelijks leven. En daarom zijn Peter en Suzan gaan zeilen bij Sailwise. “Dat gevoel als de wind de zeilen grijpt. Zo mooi. Op een fiets zitten gaat niet meer. Een auto besturen kan niet. En dan opeens blijk ik wel alleen in een zeilboot van een paar meter lang te kunnen varen. Bizar!”

In je eentje zeilen op de Loosdrechtse plassen. De meeste mensen verklaren hem voor gek. Maar met een portofoon houdt iemand bij waar je bent en loodst je er door heen. Maar toch: je moet het zelf doen, zelf het roer in handen nemen. Peter en Suzan genieten ervan. Suzan: Het geklots van het water, de geluiden van vogels, en het riet wat heen en weer gaat. Dat gevoel van vrijheid samen beleven, dat is geweldig.

Bekijk de gehele korte film hier. De film werd mede mogelijk gemaakt door Ziggo Sport, Delta Lloyd, Delta Lloyd Regatta, SailWise, Watersportverbond, PRISM en Fonds Gehandicaptensport.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

“Uniek Sporten is het wapen voor meer paralympisch succes”

Dit model draagt haar prothese als kunst

Only Friends Twente breidt uit naar Almelo

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×