Direct door naar content
Nieuwe beweeggroep voor mensen met Parkinson afbeelding nieuwsbericht

Nieuwe beweeggroep voor mensen met Parkinson

24 oktober 2017

“Als je Parkinson hebt, heb je vaak problemen met lopen. Je bent belemmerd in je motoriek en bang om te vallen. Dat is een behoorlijke drempel om mee te doen met een of andere beweegactiviteit. Terwijl dat juist heel goed voor je kan zijn,“ aldus Claudia van Eijk. Michelle Lim-Hok-Koen en Claudia werken als oefentherapeuten Mensendieck bij ‘Houding en Bewegen’. Claudia is ook aangesloten bij ParkinsonNet. “Dit is een landelijk netwerk van zorgverleners die gespecialiseerd zijn in het behandelen en begeleiden van patiënten met de ziekte van Parkinson en parkinsonismen. Voor hen   willen we nu graag in De Ronde Venen een beweeggroep beginnen.”

Voor deze mensen is bewegen geen automatisme meer en soms ben je gewoon geblokkeerd. ”Daar zijn strategieën voor. Je kunt een beweging, bijvoorbeeld lopen, aansturen vanuit een ander deel van je hersenen. Je leert heel bewust te denken aan elke actie die nodig is, hoe sta ik nu, hoe gaat een loopbeweging, wat kan ik doen met m’n armen als ondersteuning enzovoort. Om beter te kunnen bewegen maken we gebruik van cue’s, tips en trucs die je kunt aanleren.”

Het komt vaak voor, dat zij onzeker zijn over bewegen als er mensen bij zijn. “Dat verhoogt de druk en dat maakt het bewegen nog weer moeilijker. Maar omdat je dat in de groep doet met lotgenoten, is er verder geen spanning, het is oefenen voor iedereen.”

Bewegen is voor iedereen belangrijk, en bewegen in een groep biedt mensen nog meer. “Het is gezellig door het onderlinge contact, het stimuleert en het maakt je zelfverzekerder. En door te bewegen ontstaat er ook een betere doorbloeding van de hersenen, dat is belangrijk.” In de komende serie groepslessen gaat het niet zozeer om conditietraining, maar vooral om te zorgen voor die doorbloeding, je balans, om strategisch te werk te gaan in het bewegen en zo soepel mogelijk te worden. Ook opstaan van je stoel of als je ligt gaan we oefenen.”

De buurtsportcoach senioren, mw. Jos Kooijman, nam het initiatief, toen ze merkte dat er geen passend beweegaanbod in De Ronde Venen is voor mensen met Parkinson. Ook stelde zij vast dat mensen soms over hun grenzen gaan, omdat ze hun eigen mogelijkheden niet goed inschatten. Samen met de regioconsulent Aangepast Sporten zocht zij naar mogelijkheden en kwam in contact met het enthousiaste team van Houding en Bewegen. Met Claudia en Michelle, die graag mensen vanuit een specifieke Parkinsongerichte benadering willen laten ervaren dat er mogelijkheden zijn om te sporten en te bewegen met anderen samen.

Claudia en Michelle gaan 8 groepslessen geven op vrijdagmorgen van 10.30 -11.30 uur in sporthal De Brug in Mijdrecht. De eerste les is op 24 november. De kosten zijn € 50, mogelijk kan dat bij de verzekering gedeclareerd worden. Wilt u zich opgeven of meer informatie hierover, bel dan met Claudia of Michelle, 0297 76 91 96 of mail naar info@houdingenbewegen.nl. “Van harte welkom bij deze lessen, samen bewegen maakt dat u zich prettiger en zelfverzekerder voelt.”

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

“Uniek Sporten is het wapen voor meer paralympisch succes”

Dit model draagt haar prothese als kunst

Only Friends Twente breidt uit naar Almelo

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×