Direct door naar content
Aksel (34): “Ga alsjeblieft niet eenzaam thuiszitten, ga handbiken!” afbeelding nieuwsbericht

Aksel (34): “Ga alsjeblieft niet eenzaam thuiszitten, ga handbiken!”

31 oktober 2017

Een avondje stappen eindigde voor Aksel Cijntje (34) dramatisch. Een vechtpartij in de kroeg mondde uit in een schietpartij. Drie toevallige omstanders raakten gewond, Aksel werd in zijn ruggenmerg geraakt door een rondvliegende kogel met een dwarslaesie tot gevolg. Hoe pak je dan de draad van je leven weer op?

Niet zo gek dat er een hele zware tijd volgde voor Aksel. Hij kampte met verbitterdheid, eenzaamheid en zijn zelfvertrouwen was als sneeuw voor de zon verdwenen. Wat wil je: hij zou nooit meer kunnen lopen. Uiteindelijk kreeg zijn wilskracht om er wat van te maken, de overhand. Er is een reden waarom ik nog steeds besta, beseft hij zich. Niet opgeven, maar doorgaan, is zijn innerlijke devies.

Via het revalidatiecentrum kwam hij in aanraking met handbiken. En wat bleek? Hij heeft talent. Aksel haalt er zoveel plezier uit dat hij inmiddels ademt, zweet, denkt en leeft voor het handbiken. Zo lukte het hem om eerste en tweede te worden in de Nationale Handbike Competitie in zijn klasse H3.

Volledig accepteren dat zijn benen verlamd zijn, heeft Aksel nog steeds niet gedaan. Maar wat Aksel niet is verloren, is zijn humor. Hij vertelde zijn omgeving  ‘Als ik dood ga, begraaf mij maar op m’n buik. Ik ben dat zitten zo zat.’  Maar zo ver is het voor hem hopelijk nog lang niet, want Aksel heeft nog een hoop dromen die hij wil verwezenlijken. Naast zijn passie voor handbiken zet hij zich intensief in voor gelijkgestemden. Voor deze groep heeft Aksel zijn eigen stichting ‘You’re a hero’ opgericht, om mensen met een fysieke en motorische beperking uit hun isolement te halen. Het ultieme doel is het oprichten van een handbikevereniging met een team in Groningen en vervolgens in Curaçao. In Curaçao is het hebben van een beperking nog redelijk taboe en de omstandigheden voor rolstoelgebruikers zijn erg triest. Een lichamelijke beperking wordt vaak gezien als iets negatiefs. Daarom bewijst Aksel iedereen daar graag het tegendeel.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

“Uniek Sporten is het wapen voor meer paralympisch succes”

Dit model draagt haar prothese als kunst

Only Friends Twente breidt uit naar Almelo

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×