Direct door naar content
Je hoofd stoten aan de zwembadrand is verleden tijd als je blind bent  afbeelding nieuwsbericht

Je hoofd stoten aan de zwembadrand is verleden tijd als je blind bent

05 november 2017

Natuurlijk kun jij best baantjes zwemmen als je blind of slechtziend bent. Maar de grote vraag is: hoe weet je dat je het einde van het bad nadert en een keerpunt moet maken? Het geheim is super eenvoudig: een zacht balletje aan een lange stok voorkomt dat jij bulten oploopt in het zwembad.  

De techniek die ontwikkeld is om blinde zwemmers te laten weten dat ze om moeten keren, komt al uit de jaren tachtig. Je hoofd stoten is dus zo passé! Maar wat heb je nodig? Allereerst: een ervaren sportbegeleider zonder visuele handicap, iemand waar je letterlijk blind op vertrouwd. Deze 'aantikkers', zoals ze genoemd worden, staan aan het einde van de zwembaan en hebben een lange stok met daarop een klein, zacht foamballetje. Met dat balletje tikken ze de zwemmer aan op het juiste moment. Daardoor weet je als blinde zwemmer dat je het keerpunt kunt inzetten of kunt aantikken.

Daar zul je wel even op moeten oefenen. Want om het tikje met het balletje op het juiste moment te geven is het belangrijk dat de 'aantikker' goed let op de zwemslag van de zwemmer. Als jullie op elkaar zijn ingespeeld, dan kan je zonder angst en zonder snelheid te verminderen op de kant afzwemmen. Je zwemprestaties en snelheid verbeteren? Geen probleem dus, nu weet je hoe dat moet.

Overigens is er veel meer te beleven in het zwembad dan alleen baantjes trekken. Heb je weleens van aquavaria gehoord? Joke (64, blind) is er mee begonnen. Lees hier hoe ze er compleet aan verslingerd raakte.

Op zoek naar een sportmaatje om samen mee te zwemmen? Kijk dan eens hier.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Topspits Juan scoort zonder benen

Purmerend zorgt met Uitleen voor meer vrijheid

Uniek Esports heeft bomvolle agenda!