Direct door naar content
‘Je vergeet gewoon dat je met krukken op één been staat’  afbeelding nieuwsbericht

‘Je vergeet gewoon dat je met krukken op één been staat’

11 november 2017

Amputatievoetbal is nog een onbekende sport. Dit team is dan ook dolblij met het winnen van de Wildcard, om op deze manier aandacht te krijgen voor deze bijzondere sport. De twaalf mannen komen elke zondag samen in Utrecht om te trainen.

Naast het voetballen komt de hechte groep allemaal uit een soortgelijke situatie en helpen elkaar graag door het delen van tips over protheses en therapieën. Zo werd aanvoerder Wesley is in 2000 getroffen door de kanker. Na zijn amputatie is hij vrij snel weer gaan sporten. Wesley is niet het type die je in een rolstoel moet plaatsen, dus toen Wesley begon met tennis, wilde hij ‘normaal’ tennissen. Dan loop je er toch snel tegenaan dat je niet meer helemaal met de groep meekomt en is de lol er snel van af. Ook tafeltennis en skiën heeft hij geprobeerd, maar voetbal: dat was het voor hem. Als er dan een team blijkt te zijn waarin je mee kan doen, dan heeft dat iets magisch.

Afgelopen weekend is het team afgereisd naar Schotland voor een wedstrijd en wonnen. Wesley: “Als je daar staat, voel je voornamelijk een hele hoop trots dát je daar staat, het volkslied zingt en je land mag vertegenwoordigen. Je krijgt zo’n stoot adrenaline, waardoor je eigenlijk vergeet dat je daar met krukken op één been staat.” Veel wedstrijden zijn er nog niet voor de mannen. Dat heeft te maken met de onbekendheid van de sport. Er zijn nog maar weinig amputatievoetbalteams en zonder tegenstander kom je niet ver. Dit geeft wel aan hoeveel liefde het team heeft voor de sport, want elke zondag staan de jongens weer op het veld. Gemotiveerd om sterker en beter te worden.

Toen keeper Thijs zijn arm verloor aan botkanker, stuitte hij op een reportage over het beginnende amputatievoetbalteam. Hier ging het om de sport, niet om het missen van een arm of het hebben van een beperking. Sommigen komen verlegen en timide binnen, maar leven op wanneer ze weer op het veld staan en weer bij een team horen. Voetbal is de populairste sport in Nederland en moet voor iedereen toegankelijk zijn, daar zet dit team voor in.

Vind jij ook dat dit team meer erkenning verdiend? Geef ze dan hier jouw stem!

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

“Uniek Sporten is het wapen voor meer paralympisch succes”

Dit model draagt haar prothese als kunst

Only Friends Twente breidt uit naar Almelo

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×