Direct door naar content
Onvoorstelbaar: een blinde hardloper liep de New York Marathon zónder buddy afbeelding nieuwsbericht

Onvoorstelbaar: een blinde hardloper liep de New York Marathon zónder buddy

12 november 2017

Vorige week was de New York City Marathon. Tussen de 51.000 deelnemers liep ook een blinde hardloper zónder buddy. De Brit Simon Wheatcroft (35) maakte gebruik van een slim apparaatje dat hem de weg wees over het parcours.

Door een oogziekte is Simon sinds zijn zeventiende blind. Dat heeft hem nooit tegengehouden bij het hardlopen. Hij liep al twintig marathons en ook vaak ultralopen die langer dan 42 kilometer zijn. Die wedstrijden liep hij altijd met een buddy naast hem, maar afgelopen zondag liep hij voor het eerst zonder begeleider.

Dat kon hij doen dankzij een speciaal ontwikkelde app: Wayband. Dat slimme systeem bestaat uit een armband die in contact staat met een app op zijn smartphone. In die app kan hij de route die hij wil lopen invoeren en vervolgens geeft de armband met trillingen aan hoe hij moet lopen.

Een bocht naar links wordt bijvoorbeeld aangegeven met vier korte trillingen en voor een bocht naar rechts krijgt Simon twee langzamere trillingen. Een extra sensor op de zijn borst waarschuwt hem voor obstakels als drempels, stoepjes en andere deelnemers bij hem in de buurt.

Simon heeft zelf ook meegeholpen bij het ontwikkelen van de app. Dat ging letterlijk met veel vallen en opstaan. "Als je niet kunt zien waar je loopt dan moet je er vanuit gaan dat de omgeving waar je loopt constant is. Dat zorgde in mijn geval dat ik tegen een stilstaande auto midden op de weg liep."

Hij hoopt dat deze technologie ook andere blinden en slechtzienden kan helpen. "Ik doe dit niet om zo de eerste te kunnen zijn die dit kan gebruiken. Ik ben vooral geïnteresseerd om ervoor te zorgen dat deze technologie voor iedereen beschikbaar wordt."

De New York Marathon was de eerste echte test van de app tijdens een marathon. Onderweg haperde het gps-signaal op bepaalde stukken met veel wolkenkrabbers. De laatste 15 kilometer moest hij daardoor toch met een buddy lopen en finishte hij na 5:17:40 uur. Simon liet weten tevreden terug te kijken op de nieuwe ervaring: "Het voelde als een enorme bevrijding om niet aan een touw te lopen en het helemaal zelf te kunnen doen."

Bron Mirror.co.uk

 

Terug naar nieuwsoverzichtAanbevolen berichten

Band ENORM brengt met ‘Up’ unieke ode aan Nederlandse rolstoelbasketbalsters

Prominente sporters wagen zich aan rolstoelhandbal in Scheveningen

Word fitter, vrolijker en zelfstandiger met de School for Sport & Health

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×