Direct door naar content
Tips & tricks voor blinde en slechtziende sporters afbeelding nieuwsbericht

Tips & tricks voor blinde en slechtziende sporters

14 november 2017

Voor blinden en slechtzienden zijn er speciale sporten die aangepast zijn op een visuele handicap. Maar met wat aanpassingen kun je eigenlijk bij iedere sport terecht. Dit zijn de dingen waar je dan rekening mee kan houden.

Heb je een visuele beperking
dan zijn er een aantal sporten speciaal voor jouw handicap ontwikkeld. Zo heb je Goalball, Showdown en Blindenvoetbal. Omdat de één echt volledig blind is en de ander niet, wordt er vaak met afgeplakte skibrillen gespeeld om het spel gelijkwaardig te maken. De bal waar je mee speelt heeft een belletje, zodat je met je gehoor op de bal kan oriënteren.

Als je bij een reguliere club of vereniging gaat sporten, geef dan vooraf duidelijk aan wat je beperkingen zijn zodat iedereen daar rekening mee kan houden. Spreek vervolgens met het team en de trainer duidelijk hoorbare tekens af, bijvoorbeeld fluitjes of klappen in plaats van een vlag.

Ben je slechtziend, dan kan lichtinval extra vervelend zijn. Als je tegen de lichtinrichting speelt is dat prettiger. Vraag je team, als het even kan, daar rekening mee te houden bij een spelopstelling.

Misschien heb je hier nooit aan gedacht, maar als je minder ziet, zijn je bewegingen ook minder efficiënt. Denk daarbij aan extra armbewegingen om botsingen te voorkomen. Daardoor verbruik je ook meer energie dan iemand die wel kan zien. Het kan daarom verstandig zijn om af en toe een extra pauze te nemen.

Bij sporten als hardlopen kan het fijn zijn dit samen met iemand te doen zonder visuele beperking. Zoek je zo'n sportmaatje bij jou in de buurt? Kijk dan eens hier.

Terug naar nieuwsoverzichtAanbevolen berichten

Band ENORM brengt met ‘Up’ unieke ode aan Nederlandse rolstoelbasketbalsters

Prominente sporters wagen zich aan rolstoelhandbal in Scheveningen

Word fitter, vrolijker en zelfstandiger met de School for Sport & Health

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×