Direct door naar content
Ook kleine mensen willen in shape blijven  afbeelding nieuwsbericht

Ook kleine mensen willen in shape blijven

17 november 2017

De meesten van ons zitten in het schuitje dat je nou eenmaal op je figuur moet letten om niet te dik te worden. Heb je dwerggroei, dan moet je daar jammer genoeg nog wat beter op letten, omdat je met Achondroplasie snel te zwaar wordt. Aan de bak dus! Maar wel op een zo leuk mogelijke manier…

Als je een vorm van dwerggroei hebt, dan heb je een groeiafwijking die vooral in de bovenarmen en bovenbenen zichtbaar is. In je onderbenen en onderarmen en handen en voeten is dat minder. Daarom zijn niet alle sporten geschikt voor jou. Dat is niet alleen maar pech hebben. De keuzestress wordt voor jou wat beperkter. Mooi toch!

Want wat moet je niet doen? Vechtsporten en contactsporten, zoals basketbal en hockey. Simpelweg omdat jij blessuregevoeliger bent en ook kans hebt op nekinstabiliteit. Vanwege Achondroplasie heb je een verlaagde spierspanning. Dat komt doordat je botten in verhouding korter zijn dan het spierweefsel. Sporten zoals tafeltennis, dansen, badminton, paardrijden, zwemmen of gewichtheffen zijn eerder sporten voor jou.

Of je gaat lekker hardlopen. Dat kan prima, alleen is het wel verstandig om dat eerst met een arts af te stemmen op eventuele afwijkingen aan je gewrichten en je wervelkolom. Je zal ook de afstand die je wilt hardlopen iets moeten aanpassen. Een goede tip: loop op tijd in plaats van afstand.

Bij een balsport waarbij je je handen gebruikt kan het slim zijn om te kijken naar kleinere ballen, omdat jouw handen waarschijnlijk ook kleiner zijn. Als je een teamsport op een veld doet is het verstandig om op een kleiner veld te spelen of als dat niet kan: kijk of je op een positie kan staan waarbij je minder lange stukken hoeft te lopen.

De sportcommissie van de belangenvereniging voor kleine mensen (www.bvkm.nl) organiseert ongeveer zes keer per jaar voetbaltrainingen en badmintontrainingen waarvoor je je kunt aanmelden. Eens per jaar is er een landelijke dag met clinics voor kleine mensen met onder andere voetbal, hockey, badminton, tafeltennis en boogschieten. De ideale dag om een nieuwe sporten uit te proberen.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

“Ik wil anderen laten zien wat mogelijk is”

Dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met sporten

10 misverstanden over MS die ik steeds weer moet ontkrachten

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×