Direct door naar content
Niemand wilde David met zijn rolstoel meer op een boot hebben afbeelding nieuwsbericht

Niemand wilde David met zijn rolstoel meer op een boot hebben

29 november 2017

Al zijn hele leven is de Amerikaanse David Gaston op het water te vinden. Zijn duikbrevet haalde hij op zijn 13e, en toen hij van de middelbare school afkwam werkte hij als duiker. Na een motorongeluk belandde David in een rolstoel. Niemand dacht dat hij ooit nog een voet aan boord van een schip kon zetten. Maar aan wal blijven, dat was niet wat David wilde.

‘Ik wilde op boten werken, dus daarom ging ik naar school om een opleiding in marine-elektronica te volgen. Overal waar ik solliciteerde, kreeg ik hetzelfde te horen: niemand wilde me op de boot hebben met mijn rolstoel. Daarom besloot ik zelf een boot te kopen. Zo begon ik mijn eigen garnalen- en oester business voor de daaropvolgende tien jaar.

In die periode ontmoette ik een man die een non-profit organisatie leidde met de naam ‘Turning Point’. Hij begeleidde mensen met een dwarslaesie voor excursies naar de kust. Ik besloot om met deze groepen mensen op mijn boot het water op te gaan om te vissen. Zo kwam ik in aanraking met aangepaste sporten. Daarvoor was ik daar nooit mee in contact gekomen. Ik had gewoon zelf alles in mijn eentje uitgevogeld. Nu begeleid ik met mijn collega’s mensen die outdoor sporten willen doen, aangepast aan hun handicap. Of dat nou gaat om kajakken, zeilen of handbiken.

Ik heb het aangepaste zeilen onder mijn hoede genomen. Ik hou van het lesgeven. Het is geweldig om te zien dat mensen denken dat dit niet haalbaar is voor hen, en het dan toch voor de eerste keer in hun leven proberen. Ik zie hoe hun vaardigheden toenemen en ik zie het vertrouwen wat ze daardoor krijgen. Daar geniet ik net zoveel van als van het zeilen zelf.

Zodra iemand wil zeilen, kijken wij wat iemand nodig heeft om veilig in een boot te kunnen en zelf aan het roer te zitten, zónder bang te zijn de balans te verliezen of overboord te slaan. Als je bang bent, ben je niet in staat om wat te leren en daarom maken we het iedereen zo comfortabel als mogelijk.

Zeilen is één van de weinige sporten waarbij iemand met een beperking het op hetzelfde level kan opnemen tegen iemand die geen lichamelijke beperking heeft. We kunnen dezelfde koers varen in dezelfde boot. We kunnen dan wel de pech gehad hebben dat we een beperking hebben, maar laat dat niet de rest van je leven ruïneren. Kom gewoon je huis uit en probeer wat jij kunt doen. We hebben maar een leven. Als we er niet op uit gaan om de leuke dingen in het leven mee te maken, dan mis je een hoop.

Wil jij ook zeilen, of een andere (water)sport ontdekken? Dat doe je hier: https://www.unieksporten.nl/sport-zoeken

Bron: Wheel-Life.org

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

100 helden finishen Onbeperkte Elfstedentocht

Ontdek je mogelijkheden met capoeira

Kom naar de KPN Voetbalvriendendag!

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×