Direct door naar content
9 manieren om de feestdagen door te komen als je chronische pijn hebt afbeelding nieuwsbericht

9 manieren om de feestdagen door te komen als je chronische pijn hebt

14 december 2017

De feestdagen zijn gezellig en knus, maar ook best een beproeving. Zeker wanneer je op verschillende borrels en feestjes wordt verwacht terwijl je kampt met chronische pijn. Aan de andere kant; niets voelt zo eenzaam als thuisblijven met Kerst. 

Het gaat dus om het vinden van een balans. Op deze manier geniet je tijdens de feestdagen van je naasten terwijl je tegelijkertijd je eigen grenzen bewaakt.

1. Wees selectief
Als je pijn hebt, is dit niet het jaar om voor iedereen te zorgen. Zeg vriendelijk maar duidelijk ‘nee’ tegen organiseren, plannen, koken, opruimen en feestjes die meer voelen als een verplichting en je bakken energie kosten dan dat het je plezier oplevert. Wees selectief. 

2. Neem voldoende rust
Geef jezelf toestemming wat meer te rusten dan normaal. De feestdagen zijn leuk, maar ook stressvol en veeleisend. Rust voordat je de deur uitgaat, rust wanneer je ergens bent (zoek een vrije bank die je kan opeisen) en rust uit wanneer je thuiskomt. Nee, dat is echt niet overdreven.

3. Vraag om hulp
Vraag wat meer van anderen zodat je naar feestjes, etentjes en borrels kan zonder jezelf compleet uit te putten. Vraag mensen om je heen om hulp met organiseren, boodschappen doen, cadeautjes kopen, versieren, koken en/of schoonmaken - of in ieder geval te helpen met dat wat je besluit te doen. 

4. Geef jezelf een joker
Geef jezelf een joker om op het laatste moment te besluiten of je ergens naartoe gaat of niet. Dat betekent dat je een vastberaden ‘misschien’ antwoordt als je wordt uitgenodigd. Dat geeft je de ruimte om op het laatste moment toch thuis te blijven als het je teveel is en het helpt anderen voor te bereiden dat te accepteren. 

5. Laat weten dat het niks persoonlijks is
Laat collega’s, vrienden en familie weten dat het feit dat je later komt of vroeg weggaat niks met hen te maken heeft. Vraag gewoon om hun begrip! Laat weten dat je heel graag bij ze wil zijn, maar dat je nu op een andere manier voor jezelf moet zorgen. 

6. Zet jezelf op de eerste plaats
Dat is het beste cadeau wat je jezelf ten alle tijden kan geven. Niemand heeft er wat aan als je alles op alles moet zetten om overal op te draven en je vervolgens dagen last hebt van verergerde symptomen. 

7. Laat het schuldgevoel los
Doe wat je voor jezelf moet doen zonder schuldgevoel. Dat is misschien moeilijk als je uit een traditionele familie komt die er veel hecht aan samenzijn met kerst, of als je geneigd bent veel verplichtingen op je te nemen rond de feestdagen, maar onthoud: dit is juist het moment waarop anderen wat kunnen doen voor jóu. 

8. Wees met geliefden zodra het kan
Blijf in contact met vrienden en familie terwijl je besluit wat je wel en niet doet. Als het kan, is met je geliefden zijn in deze periode ontzettend fijn. Als je aan je bed gebonden bent, kun je vragen of familie naar jou toekomt. 

9. Zoek een feestdagen-maatje
Overweeg een feestdagen-maatje te ronselen. Iemand die jouw situatie begrijpt en je rond kan brengen naar feestjes, die dingen regelt en het oké vindt om zonder morren tegelijkertijd te vertrekken wanneer dat nodig is.

Gun jezelf dus de ruimte om alleen op uitnodigingen in te gaan die écht belangrijk voor je zijn. Hou een slag om de arm, vind iemand die je er doorheen helpt en vergeet ondertussen niet te genieten van het samenzijn. 

Bron: The Mighty

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

“Uniek Sporten is het wapen voor meer paralympisch succes”

Dit model draagt haar prothese als kunst

Only Friends Twente breidt uit naar Almelo

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×