Direct door naar content
Met prothese te paard! afbeelding nieuwsbericht

Met prothese te paard!

27 november 2017

Op een paard zitten is de manier om je je op geen enkele manier beperkt te worden. Het paard geeft jou letterlijk benen. De wind door je haar, de vaart er in. Heerlijk! Ben jij een paardenliefhebber maar ben je bang dat je arm- of beenprothese moeilijkheden oplevert? In Nederland zijn er 75 aangepaste maneges waar ze je daarmee kunnen helpen.

Want je stapt natuurlijk niet zomaar op een paard.
Als je voor het eerst bij een manege voor aangepast paardrijden komt, kijkt een instructeur samen met jou wat de mogelijkheden zijn. En welk paard er goed bij je past!

Bij deze maneges geven alleen gediplomeerde instructeurs les en zijn er ook altijd verschillende vrijwilligers aanwezig. Zij helpen je met op- en afstappen blijven in het begin dicht bij jou en je paard.

Bij je eerste paardrijles wordt gekeken of jouw prothese geen uitstekende of scherpe delen heeft. Daarmee kun je niet alleen het paard bezeren, maar ook jezelf. Want als de prothese door het paardrijden net niet lekker komt te zitten, kunnen je huid of spieren bekneld raken. Je zal in het begin ook moeten kijken wat beter gaat: met of zonder prothese op het paard. In sommige gevallen kan een arm- of beenprothese je eerder hinderen dan helpen. Dat moet je dus even ervaren.

Waar je verder nog rekening mee moet houden: je moet je prothesevoet zonder problemen uit de stijgbeugel kunnen halen. Te los in de beugel is ook niet goed, want je prothesevoet mag ook niet te gemakkelijk los raken. Als het even kan moet je je knie ook gebogen tegen het paard kunnen houden. Als je dat niet zelf kunt dan kan je daarbij geholpen worden met een bandage.

Ben je bang dat je moeite hebt om je evenwicht goed te bewaren? Hiervoor zijn extra steuntjes aan je zadel waarom je kunt vragen. Zo kan jij je vasthouden en voel je stabieler.

Bij een gespecialiseerde manage weten ze raad met jouw beperking en hebben ze ook paarden en pony's die daar geschikt voor zijn. Ga daarom eens langs bij een manege bij jou in de buurt.

Terug naar nieuwsoverzichtAanbevolen berichten

10 misverstanden over MS die ik steeds weer moet ontkrachten

Zelfstandig ‘vliegen’ met speciale brace

Olympic Festival: demonstratieduel rolstoelhandbal grote blikvanger op dag van inclusie

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×