Direct door naar content
Nederlandse skilerares bedacht zit-snowboard afbeelding nieuwsbericht

Nederlandse skilerares bedacht zit-snowboard

01 december 2017

Zittend snowboarden kon tot voor kort nog niet. Een geweldige Nederlandse uitvinding gaat dat veranderen: de Twinrider!

Het idee voor een zitsnowboard
komt van skilerares Gina van der Werff. Zij gaf een paar jaar geleden in Canada ski-les. In haar groep had ze ook een paar kinderen met een beperking. ‘Er was één jongetje bij die heel graag wilde snowboarden, maar hij kon niet meer lopen en zat in het dagelijks leven in een rolstoel. Zo kwam ik op het idee voor een zitsnowboard.’

Toen ze weer terug was in Nederland is ze aan de slag gegaan om net als bij het skiën een snowboard te ontwikkelen waarop je kunt zitten. ‘De Twinrider’, noemde ze haar briljante vondst. Ook als je een dwarslaesie hebt, kun je nu dus heerlijk snowboarden.

De Twinrider bestaat uit een normaal snowboard met daarop een frame met een kuipje waar je in kunt zitten. Je knieën en je voeten zitten tegen speciale steunen aan zodat je stevig zit. Daarmee kun je ook sturen, want het frame is beweegbaar zodat je ook bochten lekker scherp kunt aansnijden.

Met twee handgrepen die direct met het board in contact staan kun je het board ook nog een beetje kantelen zodat je ook echt kunt 'carven' 'roetsjen' en dus nog sneller door de bochten kunt.

Om op de Twinrider te snowboarden heb je een goede rompstabiliteit nodig en kracht in je armen, zodat je je eigen kracht goed kunt verdelen op het board. Net als iedereen die leert snowboarden, gaat het leren van zitsnowboarden ook met vallen en opstaan.

Maar dat oefenen is juist gaaf. Dat merkte Thycho een paar jaar terug al. Vanuit Sophia Revalidatie in Den Haag mocht hij een eerste prototype testen. ‘Echt leuk dat dit soort sporten voor mensen zoals ik hierdoor ook mogelijk worden!’ Bekijk dit filmpje hoe hij op de Twinrider stapte.

Zelf proberen? In Snowworld Zoetermeer worden regelmatig clinics gegeven met de Twinrider. Vraag daar naar de mogelijkheden.

Terug naar nieuwsoverzichtAanbevolen berichten

Mitch en Chantal vonden in handbike nieuwe kracht

Begin nu met bocce voor de Special Olympics!

Liveshow G-sportweekend Inside met Hans Kraay

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×