Direct door naar content
Een sportoutfit die zichzelf ventileert afbeelding nieuwsbericht

Een sportoutfit die zichzelf ventileert

07 december 2017

De tijden dat we een onflatteus katoenen sportbroekje moesten dragen is straks definitief voorbij. Onderzoekers zijn bezig met het ontwikkelen van een sportoutfit die je stoutste dromen overtreft.

Want waar moet het ideale sporttenue aan voldoen?
Het moet ademend zijn, ons zweet opnemen en ons lichaam koel houden, of juist warm. Een team van onderzoekers is ermee aan de slag gegaan. Het resultaat: een zelf-ventilerende outfit die reageert op je hoeveelheid zweet en je lichaamstemperatuur. Hoe dan? Het klinkt ongelofelijk, maar het is echt waar: levende micro-organismen zorgen daarvoor. Voordat je gaat sporten staan de ventilatiegaten in je outfit dicht, tijdens of na het sporten gaan de ventilatiegaten open.

Je hebt het goed gelezen: levende micro-organismen doen dit. De sportkleding is 3D geprint zodat deze kleine rakkers geïmplanteerd kunnen worden op natuurlijk latex. Daar eenmaal in, zorgen ze ervoor dat de ventilatiegaten in de kleding zich vergroten, naarmate jij harder zweet. De ventilatiegaten variëren in formaat van de grootte van een duimnagel tot de grootte van een vinger, afhankelijk hoeveel zweet een lichaam verliest. ‘Mensen denken misschien dat lichaamswarmte en zweet hetzelfde zijn, maar dat is niet zo. Onderaan je ruggengraat produceer je meer zweet, maar minder warmte’, zegt mede-ontwerper Yao. ‘We hebben het sportpak zo ontworpen dat de stof grotere ventilatiekanalen heeft op de plekken waar het lichaam meer warmte genereert.’

Misschien gek, om een zooi kleine levende micro-organismen in je sportkleding te dragen. Maar geen zorgen, de uitvinding is volkomen veilig. Toen één van de ontwerpers het zelf droeg riep ze uit: ‘Het voelt alsof ik een air conditioner in mijn rug heb!’ Eat your heart out, Iron Man.

Sta dus niet gek te kijken als je binnenkort een sportwinkel in stapt en een leuk atletische outfit met microben aan kunt schaffen. Want de technologie wordt nu voorgelegd aan de grote sportmerken. Sporten wordt er in de toekomst dus alleen maar comfortabeler op. En dat met dank aan die kleine microben in je kleding.

 

Bron: curiosity.com

Image: Hannah Cohen

Terug naar nieuwsoverzichtAanbevolen berichten

Band ENORM brengt met ‘Up’ unieke ode aan Nederlandse rolstoelbasketbalsters

Prominente sporters wagen zich aan rolstoelhandbal in Scheveningen

Word fitter, vrolijker en zelfstandiger met de School for Sport & Health

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×