Direct door naar content
Wat je wel en vooral niet moet zeggen als iemand iets ergs is overkomen afbeelding nieuwsbericht

Wat je wel en vooral niet moet zeggen als iemand iets ergs is overkomen

08 december 2017

Dan hoor je opeens dat iemand in je omgeving iets ergs is overkomen. Je wilt je medeleven tonen, maar zoekt naar de juiste woorden. Wij helpen je op weg.

Zeg vooral niet

‘Alles gebeurt met een reden.’ Dat klinkt in jouw oren misschien troostend, maar het kan ook anders overkomen. Want wat is dan de reden dat hun dit overkomt? Het klinkt een beetje alsof ze dit verdienen en dat is natuurlijk het laatste dat je wilt overbrengen.

Zeg vooral wel
‘Ik leef met je mee en ik hou van je.’ Gewoon dat, niks meer en niks minder.

Zeg vooral niet
‘Ik ben er voor je.’ Dat is te vrijblijvend en mensen vinden het nu eenmaal moeilijk om hulp te vragen.

In plaats daarvan
Doe iets. Haal de kinderen voor ze van school, laat de hond uit, doe boodschappen of kook een gezonde maaltijd. Help ze om de praktische zaken goed te laten lopen. Zo neem je een zorg uit handen en dat kan ik hectische tijden veel waard zijn.

Zeg vooral niet
‘Je wordt hier alleen maar sterker van.’ Het idee dat je alles kunt overkomen door sterk te zijn is niet helemaal eerlijk. Zo simpel is het leven niet. En je wordt van moeilijke tijden doorkomen ook heus niet altijd sterker. Liever maakte je het helemaal niet mee.

Zeg vooral wel
‘Wat kan ik doen om je moeilijke dagen wat beter te maken?’ Wil hij of zij met rust worden gelaten, wil hij praten of juist niet? Wil hij dat je gewoon luistert? Vraag het en luister ernaar.

Zeg vooral niet
‘Ik weet hoe je je voelt.’ Want dat is niet zo. Tuurlijk, iedereen heeft moeilijke tijden doorgemaakt. Maar iedereen maakt andere dingen mee en voelt zich er anders om. Dus doe vooral niet alsof je precies weet wat er in ze omgaat.

Zeg vooral wel
‘Hoe voel je je?' Vraag het gewoon. En laat ze het proberen uit te leggen. Dan kun jij het proberen te begrijpen.

Zeg vooral niet
We snappen dat je advies wilt geven, maar dat doet iedereen. Dus duizelt het je vrienden of familie waarschijnlijk. Het aanraden van bepaalde vitamines, diëten en dokters is vast goed bedoeld, maar wordt niet altijd positief ontvangen.

Zeg het vooral wel
Wanneer je ervan overtuigd bent dat het verschil kan maken. Maar niet als een vage website of een via via verhaal je bron is. Lees je in en zorg dat je weet waar je het over hebt. Dat getuigt van oprechte interesse.

Zeg vooral niet
‘Ik ken iemand die dit ook mee heeft gemaakt.’ Het maakt niet uit of anderen het ook hebben doorleefd. En ook niet hoe het eindigde bij die mensen. Ieder verhaal is uniek.

In plaats daarvan
Praat over je geliefden. Over hoe het voor hen is, wat er bij hen speelt en wat bij hen verwacht wordt. Dit gaat niet om anderen, maar om hen.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Only Friends Twente breidt uit naar Almelo

Zo ziet een inclusieve sportvereniging eruit

100 helden finishen Onbeperkte Elfstedentocht

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×