Direct door naar content
Claire pleit: waarom iedereen een entree door de hoofdingang verdient afbeelding nieuwsbericht

Claire pleit: waarom iedereen een entree door de hoofdingang verdient

15 december 2017

Claire Freeman pleit voor gebouwen met een universeel ontwerp, zodat iedereen de hoofdingang kan nemen. Dat doet ze op ludieke wijze op Instagram.

‘Soms vind ik het heel leuk
om woordspelingen te maken. Ook als mensen het niet vatten, ik kan er dan tenminste zelf om lachen. De laatste tijd maak ik woordgrappen over achteringangen.

Laatst stond ik ook weer bij een nieuw overheidsgebouw, en voor de zoveelste keer gold hier ook: mensen met een beperking moesten achterom gaan om binnen te komen. Vaak zijn deze ingangen aan de achterzijde op slot, of staat de weg er naartoe vol met allerhande rommel zodat het erg moeilijk slalommen is met je rolstoel.

Zelf ben ik vaak allang blij dat er hoe dan ook een ingang is, zodat ik nooit vragen stel bij al die hindernissen die ik daarvoor moet nemen. Totdat ik pasgeleden sprak met iemand die ging over stadsvernieuwing. Waarom kon er geen universeel ontwerp komen waardoor alle rolstoelgangers gewoon de hoofdingang van een gebouw kunnen nemen? Hoe denken architecten dat ik me voel als ik altijd maar de achteringang moet zoeken, terwijl zij de voorkant makkelijk toegankelijk konden maken voor minder validen?

Ik hoor bij de groep mensen die beperkingen hebben. Deze groep waartoe ik behoor, neemt in aantal toe. Mensen worden nou eenmaal ouder met behulp van medicijnen en technologie. Tot onze groep zullen veel mensen gaan horen, simpelweg als ze ouder worden. Dus laten we alsjeblieft omgevingen creëren die toegankelijk zijn voor iedereen.

Mensen met een andere huidskleur, geloofsovertuiging of wat dan ook hoeven toch ook niet een andere route te nemen om een gebouw binnen te komen? Waarom zou het voor onze groep wel oké zijn om weggemoffeld te worden, terwijl simpelweg andere architectuur dat kan voorkomen?

Toegankelijke gebouwen geven ons het gevoel dat we bij de maatschappij horen, dat we gewaardeerd worden om wie we zijn. Het geeft me een gevoel dat ik er minder toe doe als ik naar de achterdeur wordt verwezen. Is dat de boodschap die nieuwe gebouwen willen uitdragen?

Ik begrijp dat het niet bij alle gebouwen mogelijk is om ook een toegankelijke hoofdingang te creëren, en ik waardeer de moeite die er voor ons wordt gedaan, maar het is wel iets om in de toekomst over na te blijven denken. Zo niet, dan is er een kans dat ene Claire met dit soort woordgrapjes op instagram blijft verschijnen. #cheeky#joke#rude#funny#accessible#architecture#community#humanity#humanrights#equality#spinalcordinjury#wheelchair

×