Direct door naar content
Deze appjes laten precies zien hoe de feestdagen zijn als je een onzichtbare handicap hebt afbeelding nieuwsbericht

Deze appjes laten precies zien hoe de feestdagen zijn als je een onzichtbare handicap hebt

25 december 2017

De feestdagen zijn heel gezellig, maar ook een ware uitputtingsslag. Daarom is het juist deze maand zo belangrijk je grenzen te bewaken. Als je een onzichtbare handicap hebt, vergeten mensen dat nog wel eens. Deze appjes laten zien hoe je de feestmaand door komt zonder jezelf voorbij te streven.

1. Rustige ruimtes
Er is luide muziek, overal mensen, knipperende lichtjes, kriebelende truien, verschillende smaken, geuren, knuffels, kussen en blijdschap - of je daar nou zin in hebt of niet. Mensen met een onzichtbare handicap (en die zonder trouwens ook) kunnen daardoor makkelijk overprikkeld raken. Door van tevoren een rustig plekje voor jezelf vast te stellen, hoef je daar een stuk minder tegenop te zien. 

Appje 1

2. Plannen afzeggen
Een onzichtbare handicap betekent vaak ook dat je symptomen onvoorspelbaar zijn. Het enige moment gaat alles goed, het andere moment wil je alleen maar opgekruld op de bank liggen en binnenblijven. Die onzekerheid rondom je lichaam maakt het moeilijk om plannen te maken. Dit seizoen zijn begripvolle vrienden en familieleden die flexibel zijn en bedachtzaam zijn goud waard. Het is belangrijk om te luisteren naar je lichaam. 

Appje 2

3. Een visuele agenda
Er is zoveel gaande; mensen komen en gaan en je dagelijkse routine is compleet verloren. Wat structuur aanbrengen in al die feesten en partijen kan angsten voor iemand met een onzichtbare handicap beperken. Een schema geeft rust omdat je iets beter voor ogen hebt wat je kan verwachten in een tijd van veel stimuli en onvoorspelbaarheid.

Appje 3

4. Grenzen
Beperking kunnen onzichtbaar zijn voor onbekenden, maar het is nog altijd aan jou of je daar open over bent of niet. Vertellen over de onzichtbare handicap van een geliefde zonder diens toestemming is niet oké. Respect voor privacy is heel belangrijk als het aankomt op het bouwen van betrouwbare en gezonde relaties.

Appje 4

Bron: The Huffington Post.

Terug naar nieuwsoverzichtAanbevolen berichten

Semi-autonome auto geeft coureur met dwarslaesie zelfstandigheid terug

Word circusartiest bij het circustheater!

Hoe kies je een sport voor jouw kind met autisme?

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×