Direct door naar content
Waarom het goed is om eerst voor jezelf te zorgen afbeelding nieuwsbericht

Waarom het goed is om eerst voor jezelf te zorgen

27 december 2017

Wanneer je voor een ander zorgt, schiet de zorg voor jezelf er vaak bij in. Nou ja, zelfs als je niet de zorg hebt voor een ander, gebeurt dat al. We bekommeren ons om iedereen behalve om onszelf. Terwijl het lastig wordt anderen te helpen, als we straks zelf uitgeput op bed liggen. Ze zeggen in het vliegtuig niet voor niets dat je eerst je eigen zuurstofmasker op moet doen en dan pas die van een ander.

Daarom zeggen wij: denk ook eens aan jezelf. Leg jezelf even aan het spreekwoordelijke zuurstof. Begin vandaag met het zorgen voor jezelf, omdat dat uiteindelijk het allerbelangrijkste is.

1. Zeg eens nee. Gewoon één keer vandaag. Tegen iemand die wil dat je iets voor hem of haar doet. Het kan iets kleins zijn, waarvan je denkt: dat kan ik er prima even bij doen. Wat is het voor moeite? En je helpt er een ander mee. Maar doe het gewoon eens niet. Gebruik de tijd die je jezelf daarmee bespaart eens voor jezelf.

2. Door bijvoorbeeld vandaag extra lang te douchen of in bad te gaan. Zo verwen je je lichaam en geest in een keer. Laat je gedachten de vrije loop, terwijl je lijf zich ontspant in het water. Even rust en even niets. Je kunt jezelf geen mooier cadeau geven.

3. Vraag zelf eens om hulp. Misschien ben jij zo’n type die altijd voor een ander bezig is, maar zelf nooit eens om hulp vraagt. Nou, dat mag best. Er zullen echt wel mensen voor je klaarstaan, zoals jij dat ook voor anderen doet. Heb je een klusje in huis dat maar blijft liggen? Vraag die handige vriend eens, of de buurman. Gun jezelf dat nu gewoon eens.

4. Creëer thuis een plekje voor jezelf. Of dat nu een hoekje is in je slaapkamer waar je wat kussens neerlegt zodat je er af en toe kan mediteren. Of dat je de wc gezellig maakt, zodat dat een plek is waar je even tot jezelf kunt komen. Doe het en gebruik het.

5. Luister eens naar muziek die jij fijn vindt. Niet altijd kindermuziek voor je kinderen of die cd die je partner zo mooi vindt. Neem de moeite om muziek op te zetten waar jij blij of rustig van wordt.

6. Ga naar buiten. Geen tijd? Dan maak je tijd. Neem je hond mee. Laat jezelf uit. Je wordt nergens gelukkiger van dan de wind door je haren en een blos op je wangen. Al is het maar vijf minuten.

7. Wees niet zo hard voor jezelf. We zijn voor onszelf vaak strenger dan voor anderen. Probeer vandaag eens niet negatief over jezelf te denken. Dus niet: ‘Wat stom dat ik weer zo moe ben,’ maar in plaats daarvan: ‘Wat werk ik hard, ik verdien het om vanavond lekker op tijd naar bed te gaan.’ Dat voelt anders. Positiever.

8. Leer iets. Dat klinkt alsof het veel tijd kost, maar dat hoeft helemaal niet. Op Youtube staat het vol tutorials. Of je nu mondharmonica wilt leren spelen, of meer wilt weten over de geschiedenis van Nederland. Gun het jezelf om elke dag iets nieuws te leren, al is het maar één noot.

9. Doe niets. Helemaal niets. Zit op de bank, drink koffie en doe even vijf minuten niets. Ook niet op je telefoon kijken of de tv aanzetten. Je zult zien dat je er rustig van wordt.

10. Zet een wekker op je telefoon en laat die ieder dagdeel afgaan. Gebruik dat als een reminder om even rust te nemen, even diep adem te halen of iets voor jezelf te doen. Zo kan er nooit een dag voorbij gaan waarop je alleen maar door hebt gejakkerd.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Kom naar de KPN Voetbalvriendendag!

Stijg boven jezelf uit in een klimhal!

Kris: “Dansen in mijn rolstoel gaat vanzelf”

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×