Direct door naar content
Blog Paul Toes: het maximale eruit halen afbeelding nieuwsbericht

Blog Paul Toes: het maximale eruit halen

11 december 2017

Op mijn achttiende veranderde mijn leven letterlijk in één klap. Ik werd aangereden op de scooter waardoor mijn linkerbeen onherstelbaar beschadigd raakte. Ik moest noodgedwongen stoppen met korfbal en mijn toekomstplannen veranderen. Hoe je met zoiets dealt? Ik probeer vooral het maximale uit de situatie te halen. Ik ben gaan rolstoelbasketballen en heb met Oranje meegedaan aan EK’s, WK’s en in 2016 aan de Paralympische Spelen in Rio. Op dit moment geef ik fulltime rolstoelclinics vanuit mijn bedrijf en ben ik jeugdtrainer bij sc DeVeDo. Ik zet me in als ambassadeur van Gelderland sport onbeperkt omdat er meer bekendheid moet komen voor aangepast sporten.

Want het lijkt wel of er in Nederland een taboe rust op sporten met een beperking. Als je beelden wilt zien van de Paralympische Spelen moet je er naar op zoek. Dat vind ik raar. Zelf geef ik clinics op scholen en aan het bedrijfsleven, vaak aan mensen die geen beperking hebben. Ik geef ze een inkijkje in het leven van een sporter met een beperking, iedereen kan daar iets mee. Zo zie ik mijn rolstoel als middel om te ‘rennen’; het lost mijn handicap op, ik voel me vrij en ga basketballen. De grap is dat de rolstoel juist een handicap is voor mensen die kunnen lopen. Daar maak ik bij de clinics gebruik van.

Zelf kan ik niet zonder sport. Het is verslavend, er komt een geluksstofje vrij en ik merk dat mijn lijf het nodig heeft. Ook is teamsport mooi, samen een doel halen en zelfs samen falen is waardevol. In de topsport doen atleten met een beperking niet onder voor sporters zonder beperking, we doen en laten er allemaal net zo veel voor. Ik vind dat iedereen moet sporten en probeer mensen daartoe te motiveren. Juist als je moeilijker beweegt is het goed voor je. Helaas zijn er drempels en veel gedoe. Het moet veel makkelijker worden op het vlak van vervoer, materiaal en aanbod, zeker in de breedtesport. Jonge G-sporters willen bijvoorbeeld bij een team. Nu zijn ze soms de enige bij een club en is er geen aansluiting met oudere sporters. Leuk aanbod is geconcentreerd op een paar plekken en dat betekent reizen. Daar heb je probleem twee: als de taxi niet rijdt, kun je niet sporten. En kom maar eens aan goed spul, zoals een aangepaste rolstoel.

Hoe het beter kan? Tegen bestuurders en beleidsmakers zou ik zeggen: een tikje minder bureaucratisch. Mensen zijn geen nummertje, ga eens thuis kijken wat er echt nodig is. En stimuleer verenigingen om bijvoorbeeld zalen en materialen beschikbaar te stellen voor sporters met een beperking. Het zou toch mooi zijn als meer mensen met een beperking gaan bewegen en we misschien wel nieuwe talenten spotten. Kijk niet gek op als ik je binnenkort aanspreek: ”Hé, ik zag je net spelen, jij hebt de ideale handicap voor het Nederlands team!”

Paul Toes (31) is in 2012 afgestudeerd aan de Johan Cruijff Academie met specialisatie sportmanagement. Hij is eigenaar van paultoes.nl en verzorgt rolstoelbasketbalclinics voor scholen en het bedrijfsleven. Dit doet hij zelfstandig of in samenwerking met het Fonds Gehandicaptensport en (S)Cool on Wheels. Daarnaast verzorgt hij lezingen via SportSpeakers. Hij is ambassadeur voor het Fonds Gehandicaptensport en is jeugdtrainer bij sc DeVeDo in Ermelo.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: