Direct door naar content
10 dingen die je nooit zou moeten zeggen tegen een slechthorend iemand afbeelding nieuwsbericht

10 dingen die je nooit zou moeten zeggen tegen een slechthorend iemand

10 januari 2022

Sommige mensen weten niet zo goed hoe ze om moeten gaan met slechthorenden en gaan zich opeens heel opmerkelijk gedragen. Hoeveel van deze dingen herken jij? 

1. ‘KUN JE ME NU HOREN?’

Iemand kan schreeuwen wat ‘ie wil - het maakt een slechthorend iemand niet minder doof. Als je spreekt met een slechthorende die kan liplezen, helpt het niet als je overdreven articuleert. Integendeel. Als je twijfelt, kun je de persoon in kwestie het best vragen op wat voor manier hij of zij wil communiceren. In je notities op je telefoon typen, is een handige optie.

2. ‘Lees je braille?'

Een van de vreemdste en toch meest gestelde vragen aan slechthorenden. Nog één keer: slechtzienden gebruiken braille. Doven niet. Groot verschil.

3. 'Kun je lezen en schrijven?'

Slechthorendheid heeft niks te maken met een leerachterstand. Doven kunnen alles wat horenden kunnen - behalve horen dan. Organisaties voor slechthorenden wereldwijd pleiten daarom voor betere toegang tot educatie - ook dove studenten verdienen iedere kans om te excelleren.

4. ‘Waarom kun je niet spreken?'

Sommige slechthorenden kunnen zich aanpassen en Nederlands leren door liplezen. Anderen kiezen voor gebarentaal. En er zijn erbij die doen allebei, weer anderen hebben een gehoorapparaat. Waarmee we maar willen zeggen: iedereen is anders. Er vanuit gaan dat iedere slechthorende Nederlands kan leren spreken, is daarom veel te kort door de bocht. 

5. 'Ik kan het alfabet in gebarentaal!'

Slechthorenden krijgen deze de he-le tijd onder hun neus geschoven. Maar stel je voor dat een horend iemand op een ander horend iemand af stapt en verkondigt dat ‘ie het ABC kan opzeggen. Beetje gek, toch?

6. 'Hoe zeg je trut in gebarentaal?'

Nogmaals: interesse tonen in gebarentaal is te gek. Een slechthorend iemand vragen je onbeschofte woorden te leren, is dat niet. 

7. ‘Hoe kun je autorijden?’

Je hebt geen oren nodig om auto te rijden en alle nooddiensten maken gebruik van zwaailichten. Er is zelfs onderzoek waaruit blijkt dat doven betere automobilisten zijn omdat ze visueel alerter en minder snel afgeleid zijn. 

8. ‘Mag ik je gehoorapparaat eens proberen?’

Eh, sorry? Nee. Slechthorenden willen hun medische uitrusting niet met je delen. Ze snappen heus dat je nieuwsgierig bent, maar het antwoord is nog steeds ‘nee’. 

9. ‘Waarom neem je niet een cochleair implantaat?’

Een cochleair implantaat (CI) is een elektronisch apparaat dat geluid omzet in elektronische pulsen  die de gehoorzenuw stimuleren. Dat betekent dat mensen met geen of een beperkt gehoor in beperkte mate klanken, geluiden en spraak waarnemen. Deze operatie is echter een heel persoonlijke keuze met veel factoren waar rekening mee gehouden moet worden. Je kan er dus niet zomaar vanuit gaan dat een slechthorend iemand automatisch een CI wil. 

10. ‘Dat moet heel erg rot zijn!’

Doof zijn is niet rot; het is een onderdeel van het leven. De slechthorendencultuur is uniek en divers en slechthorenden zijn een ster in zich aanpassen aan de omstandigheden. Er zijn eindeloos veel manieren om te genieten van deze mooi wereld zónder geluid.

Bron: Buzzfeed.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: