Direct door naar content

Sporten met een auditieve beperking

 

We helpen je graag verder

Wat is een auditieve beperking? Als je een auditieve beperking hebt betekent dit dat je gehoor beperkt is. Als dit gedeeltelijk het geval is heb je een verminderd gehoor in een of beide oren en spreken we van slechthorendheid. Heb je volledig gehoorverlies in beide oren, dan spreken we van volledige doofheid.

Sporten met een auditieve beperking is heel goed mogelijk en vraagt slechts enkele aanpassingen. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat een trainer weet hoe hij met jou kan communiceren om uitleg en aanwijzingen te geven. Daarnaast is het ook zo dat je rekening moet houden met dat je met een gehoorbeperking waarschijnlijk ook last van je evenwichtsorgaan hebt. Dat kan bijvoorbeeld invloed hebben bij hardlopen als je in een rechte lijn moet lopen.

Als je slechthorend bent kun je soms met een hulpmiddel zoals een gehoorapparaat of CI (weer) deels horen. Afhankelijk van je sportkeuze kun je met deze hulpmiddelen ook sporten. Bij zwemmen moet je een gehoorapparaat bijvoorbeeld uitlaten, maar hardlopen kan bijvoorbeeld probleemloos doen met zo’n hulpmiddel.

Sportclub zoeken

Bekijk alle mogelijkheden in de buurt of stel je vraag aan de contactpersoon in jouw gemeente.

Sportclub zoeken Contact opnemen

Vind je Unieke Sport

Zoeken op kaart

Programma van:

Partners: