Direct door naar content
Pim (23) bewijst dat je prima kunt sporten als je spastisch bent afbeelding nieuwsbericht

Pim (23) bewijst dat je prima kunt sporten als je spastisch bent

17 december 2016

Pim Brouwers (23) werd drie maanden te vroeg geborenen liep hierdoor een hersenbeschadiging op. Hij heeft cerebrale parese, ook wel spasme genoemd. Maar toch sport hij veel. Heel veel.

Pim is spastisch in zijn onderlichaam
en kan hierdoor niet goed lopen. In zijn bovenlichaam zitten ook spasmes. Door veel, héél veel, te trainen, zijn deze afgenomen en is Pims rompbalans veel beter geworden. Al dat sporten kost Pim geen enkele moeite. Hij doet het elke dag. Vorig jaar zat hij in de finale van de verkiezing Sporttalent van het jaar. Hij won niet, maar dat hij hierdoor een grote groep mensen kon inspireren en motiveren om te gaan sporten, was al beloning genoeg.

‘Met een handicap is niet altijd alles even gemakkelijk. Dat ik in de finale zat, voelde als een groot compliment. En de bevestiging dat ik iets goed doe.’ Want je kunt volgens Pim een handicap hebben of gehandicapt zijn. ‘Bij het eerste maak je er het beste van, bij het tweede zit je zielig in een hoekje.’ Dat laatste is totaal niet Pims ding. Hij gaat liever met humor met zijn beperking om. Als collega’s vragen of hij koffie wil halen, rolt hij met een ‘Natuurlijk, ik zit tenslotte al de hele dag’ naar de koffiehoek.

Pims handicap heeft hem – behalve ongemak, want het is echt wel eens lastig – veel gebracht. ‘De dokters vonden het een wonder dat ik bleef leven. Drie maanden te vroeg geboren was destijds dramatisch veel. Misschien dat ik daardoor zo’n sterk karakter en doorzettingsvermogen heb gekregen. Sporten heeft er zeker ook aan bijgedragen.’

Of het nu zitskiën, handbiken, lange afstand rollen of obstacle runs zijn, Pim sport dagelijks minimaal een uur. ‘Sport zorgt ervoor dat je voelt wat je kunt. Hierdoor leer je gemakkelijker je handicap accepteren. Verder is het goed voor je gezondheid, het vormt je karakter én door te sporten sta je midden in de maatschappij. Handicap of niet, iedereen zou het moeten doen.’

Terug naar nieuwsoverzichtAanbevolen berichten

Band ENORM brengt met ‘Up’ unieke ode aan Nederlandse rolstoelbasketbalsters

Prominente sporters wagen zich aan rolstoelhandbal in Scheveningen

Word fitter, vrolijker en zelfstandiger met de School for Sport & Health

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×