Direct door naar content
Gelderland sport onbeperkt in 2018 afbeelding nieuwsbericht

Gelderland sport onbeperkt in 2018

14 december 2017

Tijdens het Gelders sportgala op 14 december 2017 gaven gedeputeerde Jan Markink en sporter en ambassadeur Paul Toes het officiële startsein voor de campagne ’Gelderland sport onbeperkt’. In 2018 staat aangepast sporten in Gelderland in de schijnwerpers! Want iedereen moet kunnen sporten. Ook mensen met een beperking. Met deze campagne maken meer dan 25 partijen uit het Gelders Sportakkoord van 2018 een jaar vol unieke sportmomenten.

Evenementen en initiatieven
Op de website www.gelderlandsportonbeperkt.nl komen inspirerende verhalen, unieke sportmomenten en goede initiatieven voor sporters met een beperking vanuit bijvoorbeeld verenigingen. Ook is er een overzicht te vinden van alle evenementen op het vlak van aangepast sporten die in 2018 georganiseerd worden. Zo staat aangepast sporten onder andere in de spotlights tijdens de Special Olympics in de Achterhoek, de BNP Paribas World Team Cup Tennis in Apeldoorn en het WK zitvolleybal in Arnhem. Bij deze en andere evenementen zijn er ook side-events waar kennis kan worden gemaakt met aangepast sporten. Bijvoorbeeld workshops voor verenigingen hoe ze een ‘open club’ kunnen worden om op die manier nieuwe doelgroepen, waaronder sporters met een beperking, aan te trekken.

Ambassadeurs
De ambassadeurs van Gelderland sport onbeperkt zorgen met hun persoonlijke verhaal en ludieke activiteiten voor reuring. Joke van Rijswijk, oud Paralympisch atlete en Paul Toes, voormalig Paralympisch basketballer, begonnen daar al tijdens het sportgala mee. Joke van Rijswijk heeft een visuele beperking. Zij vertelde tijdens de netwerkbijeenkomst voorafgaand aan het gala wat sport voor haar persoonlijk betekent. Paul Toes verzorgde samen met gedeputeerde Jan Markink de kick-off. Paul Toes: “Ik vind dat er meer bekendheid moet komen voor aangepast sporten. En dat meer mensen moeten gaan sporten. Juist als je moeilijker beweegt is het goed voor je. Helaas zijn er drempels en veel gedoe. Ik roep dan ook op tot minder bureaucratie en meer faciliteiten. Zelf kan ik niet zonder sport. Het is verslavend. Er komt een geluksstofje vrij en ik merk dat mijn lijf het nodig heeft. Ik ga dit jaar dan ook zeker op zoek naar talenten.”

Sport voor iedereen
Gelderland sport onbeperkt komt voort uit het Gelders Sportakkoord dat meer dan tachtig Gelderse organisaties in januari 2017 sloten. Voorafgaand aan het gala  sloten zich nog eens twaalf nieuwe organisaties aan, waaronder Fonds Gehandicaptensport en de Esther Vergeer Foundation. Alle partijen vinden het belangrijk dat iedereen kan sporten. Maar het aantal sporters met een beperking blijft achter bij het gemiddelde. Zo sport 36% van de mensen met een beperking in de leeftijd van 19-54 jaar tegenover 70% mensen zonder beperking. En bij de leeftijd 55+ is dat 25% tegenover 60%. Extra aandacht voor sportmogelijkheden voor mensen met een beperking is dan ook van belang.

Jan Markink, gedeputeerde provincie Gelderland: “De provincie heeft als missie dat iedereen moet kunnen sporten, ook mensen met een beperking. Dat kun je niet als een enkele organisatie voor elkaar krijgen, dat moet je samen doen. De vele mooie sportevenementen in 2018 zetten we optimaal in om de focus op aangepast sporten te leggen. Sport verbindt mensen en dat is de kracht die we moeten benutten.”

Fotobijschrift: Jan Markink, gedeputeerde van de provincie Gelderland, en Paul Toes, Paralympisch basketballer en ambassadeur van Gelderland sport onbeperkt, startten de campagne Gelderland sport onbeperkt tijdens het Gelders sportgala.

Terug naar nieuwsoverzichtAanbevolen berichten

Band ENORM brengt met ‘Up’ unieke ode aan Nederlandse rolstoelbasketbalsters

Prominente sporters wagen zich aan rolstoelhandbal in Scheveningen

Word fitter, vrolijker en zelfstandiger met de School for Sport & Health

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×