Direct door naar content
Zo zwem je zorgeloos met een stoma afbeelding nieuwsbericht

Zo zwem je zorgeloos met een stoma

18 december 2021

Als je een stoma hebt, verlang jij er ook gewoon naar om te kunnen zwemmen wanneer je dat wilt. Maar kan dat gewoon? Het antwoord is ja. Zelfs in natuurbaden en in zee kun je een duik nemen. Als je maar zorgt dat je stomazakje altijd goed is afgesloten.

Zwemmen, badderen, de hamam of sauna in met je stoma, het kan echt

Wel hangt het van het merk en type stomaproduct af hoe goed je huidplaat, filter en zakje tegen water kunnen. Er zijn waterbestendige stomazakjes. Deze worden met een speciale techniek gemaakt. Daardoor wordt water niet geabsorbeerd maar afgestoten en droogt het zakje supersnel. Als je zakje nat is, kun je het gewoon afdrogen met een handdoek, net als je lichaam. Daarbij is de kant van het zakje dat tegen je huid zit extra ademend en zo gemaakt dat het schuren tegen je huid voorkomt bij bewegingen.

Filter van een waterbestendig zakje

Het filter van een waterbestendig zakje is zo ontworpen dat er geen water in kan komen. Heb je een ‘gewoon’ stomazakje, plak deze dan af. Want omdat jij een gaatje in je lichaam hebt, is het heel belangrijk dat je stoma goed is afgesloten als je de zee in gaat. Er mag namelijk geen zand, water of zonnebrand bijkomen. En het water in een bubbelbad kan bijvoorbeeld voor vervelende infecties zorgen. Ook met zon moet je oppassen: als er geen zakje om je stoma zit kan het slijmvlies van de stoma uitdrogen. Het is daarom verstandig om de hoeken van vierkante huidplaten rond te knippen. Water heeft er dan minder grip op. Met een waterbestendig stomazakje hoef je niet bang te zijn dat je stoma loslaat. Ben je wat zwaarder of heb je een litteken in de buurt van je stoma, dan kan het zijn dat de plaat toch wat minder goed afsluit. Als je dan gaat zwemmen is het verstandig om de plaat met een speciale tape af te plakken, zoals een waterproof tape met een rubberen toplaag.

Maar wat trek je nu aan naar het zwembad?

Het is misschien even zoeken wat jij prettige badkleding vindt. Daar zijn gelukkig allerlei oplossingen voor. Er zijn zelfs speciale badpakken en zwembroeken met een ingenaaid zakje voor het stomazakje. Als man ben je al snel geholpen met een hogere zwembroek. Vrouwen kunnen het beste bij een badpak kiezen voor een stof met druk dessin, omdat je stoma dan minder opvalt. En er bestaat ook zoiets als een klein stomazakje: het ‘mini-activiteitenzakje’, heel handig tijdens het zwemmen. Neem wel altijd een nieuw zakje mee voor na het zwemmen.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van zwemmen met een beperking? Kijk dan op de pagina over zwemmen voor alle informatie en een aanbieder bij jou in de buurt.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: