Direct door naar content
Wees niet bang om zwak over te komen afbeelding nieuwsbericht

Wees niet bang om zwak over te komen

30 december 2017

Overal waar ‘te’ voor staat, is ongezond. Dankzij zonlicht maak je vitamine D aan, maar teveel zon verhoogt je kans op huidkanker. Boerenkool is prima, maar elke dag boerenkool eten daar zou je schildklierproblemen van krijgen. Beweging is goed voor je lichaam en geest, maar je grenzen overschrijden tijdens het sporten kan écht ongezonde consequenties voor je hebben.

Zo is er een aandoening genaamd rhabdomyolyse. Watte? Laten we het zo zeggen: het is een aandoening waarbij veel spiervezels tegelijkertijd kapot gaan en hun werk niet meer kunnen doen. En die gevallen komen steeds vaker voor.

Hoe komt dat dan? Dat zit zo. Rhabdomyolyse ontstaat wanneer er meer van spieren wordt gevergd dan ze aankunnen.  De spiervezels scheuren, waardoor er het stofje myoglobine in de bloedbaan terecht komt die in normale omstandigheden gefilterd zou worden door de nieren. Maar in dit geval, komt er opeens zoveel van dit stofje vrij dat de nieren dit niet allemaal kunnen verwerken. Als dit gebeurt, dan word je moe en je voelt je slap, terwijl je spieren gespannen aan voelen. Helaas zijn dat nou net de symptomen die je voelt na een gewone pittige work-out. Alleen is er in dit geval veel meer aan de hand. In sommige gevallen heb je zelfs een nierdialyse nodig om het schadelijke level myoglobine weer op peil te krijgen.

Rhabdo, zoals we dit voor het gemak maar even afkorten, kwam vroeger veel voor bij soldaten of brandweermannen die fysiek heel zwaar werk hadden gedaan. Maar steeds vaker wordt het ook gezien bij sporters die gewoon recreatief sporten. Het ontstaat gek genoeg ook bij mensen die juist fit zijn, en die aan een nieuwe vorm van sport beginnen. Want een fitte sporter kan het gevoel hebben dat hij wel iets meer aankan, dus zet hij net even een paar tandjes bij tijdens een CrossFit workout of tijdens de spin class. Ze doen gewoon wat de instructeur zegt, en natuurlijk doen ze gewoon mee met de rest van de klas, om niet onder te doen voor de rest en zwak over te komen.

En dat is wat je dus altijd in je achterhoofd moet houden als je een nieuwe vorm van work-out gaat doen, ook al heb je al een conditie opgebouwd: ken je grenzen en ga er nooit overheen. Beschouw een nieuwe work-out altijd als een proefles, hou het tempo rustiger. Ook als dat inhoudt dat jij minder hard fietst dan alle oude rotten in je sportschoolklasje, en dat je maar 1 serie squats maakt in plaats van drie. Of ren een kort stukje in plaats van gelijk 5 kilometer. Want hardlopers, zijn doodlopers. Zeker als het om je gezondheid gaat.

 

Bron: curiosity.com

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Kom naar de KPN Voetbalvriendendag!

Stijg boven jezelf uit in een klimhal!

Kris: “Dansen in mijn rolstoel gaat vanzelf”

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×