Direct door naar content
Gewoon sporten op reguliere verenigingen: daar gaan we voor! afbeelding nieuwsbericht

Gewoon sporten op reguliere verenigingen: daar gaan we voor!

28 december 2017

“Aandacht vragen voor sport voor mensen met een beperking is hard nodig, daarom is Gelderland sport onbeperkt ongelofelijk belangrijk. Door krachten te bundelen kunnen we veel meer mensen bereiken.” Directeur Marie-Louise Lemmen van de Esther Vergeer Foundation zet zich in om kinderen met een lichamelijke beperking te laten sporten op reguliere verenigingen. In het Gelders jaar van het aangepast sporten start de Esther Vergeer Foundation ook in Apeldoorn met een sportproject.

Zelfvertrouwen en zelfredzaamheid
“Wij zien dat sporten kinderen met een beperking fysiek en mentaal sterker maakt. Gewoon sporten op een reguliere vereniging, met clubgenootjes zonder beperking, zet ze in de maatschappij. Ze krijgen meer zelfvertrouwen en worden zelfstandiger. En iedereen voelt zich lekkerder door sporten! Voor de sportclubs is het fijn dat ze extra leden krijgen en de mix van leden met en zonder beperking is een verrijking voor de vereniging. Wij helpen hen graag om kinderen op een plezierige en veilige manier een plaats te bieden in de club.”

Durf te vragen
De Esther Vergeer Foundation merkt dat verenigingen enthousiast zijn. “Er zijn ook best wat faciliteiten. Maar het blijkt lastig om ouders en kinderen te bereiken. Kinderen vind je soms wel via scholenacties, maar het zijn de ouders die bepalen of en waar het kind gaat sporten. Dat moet een veilige omgeving zijn. Niet alleen vanuit het perspectief van de ouders, ook kinderen kunnen bijvoorbeeld de sociale interactie spannend vinden. Bij klasgenootjes spelen is vaak door hun lichamelijke beperking al geen vanzelfsprekendheid, zij gaan direct uit school naar huis. Het is daarom goed dat Gelderland sport onbeperkt aanbod in beeld brengt en inspireert. Tegelijkertijd blijft het voor kinderen altijd maatwerk.” Maatwerk waar de Esther Vergeer Foundation expert in is. “Als ouders nog twijfelen over sport voor hun kinderen kunnen ze bij ons vrijblijvend terecht. Durf te vragen, zou ik zeggen!”  

Nieuw project
De Esther Vergeer Foundation heeft inmiddels 18 projecten in heel Nederland, waarvan 3 in Gelderland. “Kinderen hoeven overigens niet per se rolstoelgebonden te zijn. Veel van de kinderen hebben bijvoorbeeld een prothese of maken gebruik van een looprekje. We helpen iedereen met wat voor soort lichamelijke beperking ook bij de aansluiting bij een reguliere sportvereniging. En trouwens ook als je wel wilt sporten, maar iets anders wilt dan tennis. Laat het ons weten, dan kijken we wat we voor je kunnen betekenen.” In het Gelders jaar van het aangepast sporten komt er een 19e project van de Esther Vergeer Foundation bij. “De World Team Cup, het WK rolstoeltennis voor landenteams, is eind mei in Apeldoorn. Kinderen die daar geïnspireerd raken door toppers als Diede de Groot, moeten dicht bij huis terechtkunnen om te sporten. Tijdens de World Team Cup lanceren we dus een Apeldoorns initiatief.”

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Met geleende handbike ontdekte Bas nieuwe passie

Jochem Leemans: "Denk in oplossingen!"

“Zonder juist hulpmiddel verlies je je sportplezier”

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×