Direct door naar content
Dit zijn de gevolgen als je naar buiten gaat om te sporten afbeelding nieuwsbericht

Dit zijn de gevolgen als je naar buiten gaat om te sporten

02 januari 2018

Als je chronisch ziek bent of een lichamelijke beperking, kan de drempel soms hoog zijn om dagelijks naar buiten te gaan. Maar probeer je daar zo min mogelijk door te laten tegenhouden. Sporten of bewegen in de buitenlucht verlaagt niet alleen je stressgehalte. Je leeft er ook nog eens langer door!

De conclusie dat naar buiten gaan om te sporten gezond voor je is
, is natuurlijk niet zo vreemd. Iedereen weet dat sporten goed is voor je fysieke en mentale gesteldheid. Daarnaast werkt geregeld een frisse neus halen stressbestendig. Door beide zaken te combineren profiteer je van dubbel voordeel, zo blijkt.

Uit onderzoek van Valerie Gladwell in samenwerking met de universiteit van Essex, bleek dat het stressniveau effectief daalt wanneer je buiten actief bent. De combinatie 'tijd doorbrengen in de natuur' en 'je fysiek inspannen' maakt dat je je meer één voelt met de natuur. De positieve effecten die sporten en buiten zijn op je hebben versterken elkaar. Het effect is het meest aanwezig wanneer gesport wordt in een groene en natuurrijke omgeving.

Door jezelf geregeld buiten te begeven, stimuleer je ook nog eens een ander positief effect. Uit langdurig onderzoek blijkt namelijk dat er een verband is tussen het dagelijks verlaten van je huis en een langere levensduur. Uit de waarnemingen kwam naar voren dat zeventigplussers die dagelijks het huis verlieten gemiddeld ouder werden dan bij hen die de hele dag binnen zaten.

Kortom: genoeg reden om de deur uit te gaan en te bewegen. Er zijn zoveel buitensporten dat er een sport is die bij jou past. Hier kun je die vinden.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: