Direct door naar content
Gezocht: kinderen voor sportles! afbeelding nieuwsbericht

Gezocht: kinderen voor sportles!

05 januari 2018

“Nu Gelderland een jaar lang in het teken staat van aangepast sporten hopen wij dat er een beweging op gang komt. Wij willen samenwerken met organisaties en kinderen en jongeren bereiken die willen sporten!” Dat zeggen Roel Reitsma en Geert de Groot, trainers van de afdeling vrije tijd en recreatie van Pluryn (locatie Jan Pieter Heije in Oosterbeek). Deze zorgondersteuner begeleidt mensen met een (verstandelijke) beperking en jongeren met gedragsproblemen.

Meer sportclubs en kinderen begeleiden
De beide trainers geven sportles aan kinderen tussen de 6-18 jaar met een lage intelligentie en bijvoorbeeld gedragsproblemen. “Kinderen die bij Pluryn komen bieden wij diverse sportmogelijkheden. Maar kinderen die een verstandelijke beperking of gedragsproblematiek hebben en niet bij Pluryn komen, vallen wat sport betreft tussen wal en schip. De cijfers zijn daar duidelijk over: deze groep doet veel te weinig aan sport. Wij ondersteunen verenigingen en particulieren en onze trainers komen langs om juist deze kinderen te begeleiden. Wat ons betreft gaat dat toenemen zodat we veel meer kinderen een goed speel- en beweegaanbod kunnen bieden. Als partner van Gelderland sport onbeperkt hopen we dat we verbindingen kunnen leggen. Zoals met reguliere sportclubs die coaching zoeken voor een groep kinderen.”

Snel schakelen zodat iedereen het leuk heeft
Het coachen van kinderen met een verstandelijke beperking of gedragsproblemen is een vak apart. Geert de Groot: “Ik vind het elke dag weer prachtig om aan de slag te gaan. Elke sportles beginnen we op nul en alles wat de kinderen meekrijgen is mooi meegenomen. Als trainer vraagt het behoorlijk wat van je. Je moet ter plekke differentiëren naar niveau en snel schakelen als er problemen dreigen. Je weet nooit hoe de pet van deelnemers die dag staat. Ook is het belangrijk om overvraging te voorkomen. We gebruiken sport om winnen, verliezen en successen te ervaren. Bij ons ligt de nadruk op een verantwoorde vrijetijdsbesteding. Waarbij sport gebruikt wordt als middel om te werken aan gedragsproblemen. En dat iedereen kan sporten met mensen van zijn eigen niveau. Dat wil overigens nog wel eens conflicteren met de doelen die beleidsmakers stellen. Die willen vooruitgang en ontwikkeling aangetoond zien.”

Groeiend plezier in sportles
De trainers van Pluryn bieden allerlei vormen van vrijetijdsbesteding aan, passend bij de talenten en wensen van de kinderen. “Binnen doen we verschillende zaalsporten. Zoals balsport, freerunning, judo en zwemlessen voor mensen met een beperking of uitvallers bij reguliere zwemscholen,” vertelt Roel Reitsma. “Of we gaan buiten sporten, zoals fietsen, voetbal of paardrijden. Ook bieden we een aantal activiteiten die meer zijn gericht op ontspannen, zoals dansen, drama of vissen. Het is prachtig om te zien dat kinderen er plezier in krijgen. En helemaal een compliment als we van ouders horen dat kinderen in plaats van tegenwerken, juist mee willen om naar sportles te gaan. Daar doe je het voor!”

 

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

100 helden finishen Onbeperkte Elfstedentocht

Ontdek je mogelijkheden met capoeira

Kom naar de KPN Voetbalvriendendag!

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×