Direct door naar content
Winterweer tips voor rolstoelers afbeelding nieuwsbericht

Winterweer tips voor rolstoelers

14 januari 2018

Zie jij altijd op tegen het winterweer? In deze maanden heb je vaak te maken met gladde stoepen, soms papperige sneeuw en harde wind, regen en hagel. Je zou geneigd zijn om lekker binnenshuis te overwinteren. En al zijn er zeker momenten waarop het slimmer is om niet de deur uit te gaan: met wat handige voorbereidingen ben jij in je rolstoel goed bestand tegen het winterweer.

Zoals met alle goede voorbereidingen begint alles
met een checklist. Dat is beter dan op het moment zelf letterlijk verzeild raken in slecht weer. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om, als je medicijnen gebruikt, altijd wat op voorraad te hebben. Als het weer echt bar en boos is, dan hoef jij er niet op uit omdat je toch echt je medicijnen nodig hebt.

Ook handig: zorg dat je wat levensmiddelen in huis hebt die lang houdbaar zijn zoals pasta, blikken soep, diepvriesgroenten. Woon je alleen en je gaat naar buiten als het slecht weer is, stuur dan altijd even een berichtje naar een vriend of buurvrouw. Laat anderen weten waar je bent en of je veilig bent aangekomen.

En wat dacht je er van om je rolstoel regelmatig te laten nakijken voor een check-up? Je frame kan door veelvuldig gebruik wat zwakke plekken vertonen. Je banden kunnen opraken, of te zacht zijn. En sneeuwbanden zijn helemaal niet zo’n slecht idee.  Of je kunt wheelblades laten plaatsen op de zwenkwielen van je rolstoel. Dit zijn een soort mini ski’s, die je er heel makkelijk op klikt. Er zijn ook anti-kiepsteunen die je kunt aanschaffen. Zo voel je je niet alleen een stuk veiliger, je bent op gladde stoelen ook echt veiliger.

Als je een elektrische rolstoel hebt, dan moet de batterij in goede conditie zijn. En, een vanzelfsprekende maar toch gaat het vaak bij veel mensen mis: zorg altijd dat je mobiele telefoon is opgeladen. Als er wat is en je hebt hulp nodig, dan is het fijn als je nog batterij over hebt om te bellen. Hang een tasje achter je rolstoel met een dekentje, muts, en extra sokken. Je weet nooit of je wat extra lagen warmte nodig hebt als je lang over je route doet, of ergens vast komt te zitten.

Elke rolstoeler heeft weer te maken met andere individuele behoeftes. Gebruik deze tips om een begin mee te maken en te kijken wat jij nog allemaal nodig hebt om zo veilig mogelijk de deur uit te gaan. Anticiperen op mogelijke obstakels en lastigheden verkleint de kans dat je echt in een penibele situatie terecht komt. Zorg goed voor jezelf en voorkom dat je in een kwetsbare, afhankelijke situatie terecht komt. En onthoud, hoe vervelend je de winter misschien ook vindt en hoe lang het ook duurt: uiteindelijk wordt het altijd weer lente.

 

Bron: wheel-life.org

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Barbie gaat paralympisch zitskiën!

'Meer ruimte nodig voor aangepast fietsen'

De sportieve ambassadeur neemt je mee!

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×