Direct door naar content
Gemeente Nijmegen zet extra stap in Gelders Jaar van het Aangepast Sporten afbeelding nieuwsbericht

Gemeente Nijmegen zet extra stap in Gelders Jaar van het Aangepast Sporten

19 januari 2018

“In 2016 was de Special Olympics in Nijmegen waardoor het aangepast sporten in onze gemeente veel meer op de kaart kwam.” Dat zegt wethouder Renske Helmer die verantwoordelijk is voor het sportbeleid in Nijmegen, partner van Gelderland sport onbeperkt. “Sinds dit evenement gaan we actiever het gesprek aan om aangepast sporten mogelijk te maken en zijn er meer mogelijkheden bij verenigingen gekomen. In 2018 zetten wij samen met onze partners een extra stap vanwege het Jaar van Aangepast Sporten. Zo staan de week van Uniek Sporten en het Open Nederlands Kampioenschap atletiek in de planning.”

Aangepaste sport moet te vinden zijn
“Het moet geen sport zijn om een aangepaste sport te vinden.” Zo staat de Nijmeegse wethouder tegenover het sporten voor mensen met een beperking en die insteek is zichtbaar in het sportbeleid. In Nijmegen wordt dat beleid sinds januari 2018 uitgevoerd door het team Sportontwikkeling (voorheen Sportservice Nijmegen). In het jaarplan is aangeven hoe de gemeente zich inzet voor aangepast sporten in 2018. “Sporten en bewegen is gezond, maar ook erg leuk om te doen! Het is goed voor de conditie, je wordt er fit en vrolijk van, en tijdens het sporten doe je sociale contacten op. Daarom vinden wij dat sport belangrijk is voor iedereen. Een handicap hoeft daarbij geen belemmering te zijn, want met de nodige aanpassingen hoeft niemand meer buitenspel te staan.”

Sportaanbod binnen tien kilometer
In 2018 zijn in Nijmegen vier evenementen, onder andere de Week van de Unieke Sporter vanuit het regionale samenwerkingsverband. “Daarmee stimuleren onze partners beleidsbepalers, onderzoekers en professionals om een extra stap te zetten voor de Unieke Sporter. Een ander mooi evenement is het Open Nederlands Kampioenschap para-atletiek.”Daarnaast heeft de gemeente een aantal speerpunten gedefinieerd. Een daarvan is dat er binnen een straal van tien kilometer sportaanbod moet zijn voor mensen met ieder type beperking. “Daarvoor realiseren we in 2018 bij vijf sportaanbieders een nieuw aangepast sportaanbod,”vertelt Helmer. Ook zet de gemeente zich in om de kwaliteit van het sportaanbod te vergroten en het aantal deelnemers toe te laten nemen. Dit gebeurt vooral via intensieve samenwerking met de buurtsportcoaches en verenigingen.

Met rolstoel over finishlijn
De Nijmeegse wethouder vertelt dat de gemeente in de breedte inzet op het stimuleren van gezond leven, sporten en bewegen. Ook sporters met een beperking hebben daar profijt van. “Als onderwijsstad van het jaar 2017 zijn we bijvoorbeeld druk met de beweegagenda voor het onderwijs. Daarnaast willen we dat openbare ruimte mensen uitdaagt om te bewegen. We pakken bewegen en sporten met alle denkbare partners op. Van HAN tot sportverenigingen, we hebben iedereen nodig om te zorgen voor een goed beweegklimaat.” Helmer is blij dat bij sporters met een beperking bij steeds meer evenementen kunnen meedoen. “Bij de Stevensloop deden in 2017 kinderen met een zware beperking mee, dat kan in 2018 ook weer. Het is prachtig om te zien hoe trots kinderen zijn als ze in rolstoel de finishlijn over gaan. Dat ook zij zo sportervaring op kunnen doen, daar doen we het voor!”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Programma van:

Partners: