Direct door naar content
5 manieren om te zeggen dat je geen hulp nodig hebt afbeelding nieuwsbericht

5 manieren om te zeggen dat je geen hulp nodig hebt

24 januari 2018

John (27, rolstoel) kan echt wel eens hulp gebruiken, maar vorige week nog maakte hij het mee dat iemand ongevraagd zijn hulp door zijn strot duwde. Wat doe je dan? En vooral: wat zeg je dan? Hij geeft je vijf tips.

Toen ik aan het winkelen was in de stad, waren er zeker momenten
dat ik absoluut even iemand kon gebruiken om me ergens bij te helpen. Niet alle stoepjes waren  toegankelijk voor me om op te komen. Ook voel ik me niet 100 procent op mijn gemak in drukke straten, maar meestal red ik me wel. Terwijl ik die dag een stoep opreed die wat schuin omhoog liep en mij dat eigenlijk prima afging, passeerde er een man in tegenovergestelde richting. Hij draaide zich om, en zonder wat te vragen duwde hij me schuin omhoog de stoep over.

Hij dacht dat hij me daarmee hielp, maar dat was niet zo. In deze situatie redde ik me juist prima zelf! Dus daarom zijn hier vijf manieren om iemand te laten weten dat je echt niet op goedbedoelde hulp zit te wachten.

1. Als je in een rolstoel zit waarvan de handvatten naar beneden geklapt kunnen worden, doe dat dan als je de deur uit gaat. Daarmee laat je zien dat je onafhankelijk bent, en dat iemand echt niet ongevraagd jouw rolstoel hoeft te duwen. Je kunt ook voor een letterlijk ruggensteuntje zorgen, door met iemand op stap te gaan die naast je loopt of rolt.

2. Gebruik je stem, en wees niet bang om je uit te spreken. Zeg gewoon: ‘Dankjewel, maar dit kan ik zelf.’ Je hoeft het niet kortaf of geïrriteerd te zeggen. Mensen bedoelen het aanbieden van hun hulp uiteraard goed, ook al pakt het niet altijd even goed uit. En het gebeurt dat ze niet eens luisteren als je hun hulp afwijst. Zeg het dan nogmaals, maar nu een tikje harder.

3. Het kan vermoeiend zijn om iemand uit te leggen dat je geen hulp nodig hebt. In plaats van het ze uit te leggen, doe gewoon je ding en open zelf die deur, pak je je boodschappentas in of wat het dan ook is waar je goedbedoelde reddende engel jou mee had willen helpen.

4. Maar misschien wil je juist wel uitleggen wat je vaardigheden zijn: dat jij een koffiebeker vast kan houden terwijl je je rolstoel voortbeweegt. Als ze zien wat je kunt, dan is het makkelijker voor hen om zich in jou te verplaatsen.

5. Het kan natuurlijk ook dat niks helpt, wat je ook doet of zegt. Als dat zo is, haal dan een lekkere zoetsappige Pinterest quote aan door tegen je onverbeterlijke helper te zeggen: ‘Help me maar niet, want elke obstakel is voor mij een kans.’ Wie kan daar nog wat tegenin brengen?

 

Bron: attitudelive.com

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Mariska Beijer: "Zie je handicap als een kracht"

Doe mee aan onderzoek rond sportblessures!

Iedereen verdient gelijke kans op sport!