Direct door naar content
Reanne is blind en zou nooit kunnen lopen - nu is ze klimkampioen afbeelding nieuwsbericht

Reanne is blind en zou nooit kunnen lopen - nu is ze klimkampioen

25 februari 2018

Toen Reanne werd geboren, kwam ze ter wereld met hersenschade en een (milde) hersenverlamming. Het meisje woog minder dan twee pond, had drie zware hersenbloedingen gehad en ernstige schade aan haar hersenschors.

De artsen zagen haar toekomst somber in. Ze waarschuwden moeder Amanda dat Reanne ‘geen kwaliteit van leven’ zou hebben. “Een beleefde en vriendelijke dokter bracht het nieuws. Hij zei me dat ze nooit zou lopen, praten, zichzelf zou kunnen aankleden of voeden. Ze zou in een rolstoel komen en niks zelf kunnen.” 

Ondanks waarschuwingen van de arts weigerde Amanda de situatie te accepteren. “Ik vroeg hem zolang Reanne vocht, ook voor haar te vechten. Als zij opgeeft, geven wij op.” Maar Reanne gaf niet op. Hoewel werkelijk niks mee zat, bleef ze knokken en werd ze steeds een beetje sterker en gezonder. Vijf maanden later verraste ze de artsen met hoe goed het maar ging.“Toen we een aantal jaar later een vriend bezochten in het ziekenhuis kwamen we één van haar artsen tegen. Hij kon niet geloven dat Reanne nog steeds leeft, dat ze kon reageren en haar benen bewoog.”

Door de hersenschade verloor ze wel haar zicht en moest ze met krukken lopen. Op een speciale school voor kinderen met een beperking kwam ze echter helemaal tot bloei. Ze deed aan sport, won verschillende prijzen en ontdekte dat ze een kei is in klimmen. “Toen Reanne me vertelde over klimmen, was ik doodsbang. Ik zou haar op geen manier tegenhouden, maar ik werd er bloednerveus van. Na een paar trainingen zag ik dat ze eraan verknocht was. Ze had eindelijk een sport gevonden met iemand die wist hoe hij haar moest trainen.”

Dankzij haar talent werd ze uitgenodigd om mee te doen met de Great Britain Para Climbing Team voor het wereldkampioenschap in Parijs. Daarnaast won ze brons, zilver en goud in verschillende wedstrijden. Amanda is vanzelfsprekend apetrots dat haar dochter van wie werd gedacht dat ze nooit zou lopen, nu muren beklimt en het gezonde, gelukkige leven leidt wat ze altijd voor haar had gehoopt. 

Amanda maakte zelf een zware tijd door - zeker toen haar man ook nog eens een scheiding aanvroeg en ze alleen stond voor de zorg voor hun drie kinderen. Maar samen kunnen ze letterlijk de top bereiken. “Zien hoe Reanne zich vasthoudt aan een gekleurd stuk steen van maar een paar centimeter groot is ongelooflijk. Haar benen zo ver mogelijk uitgestrekt, haar handen onder het witte kalk om zichzelf zo ver mogelijk naar boven te trekken. Haar coördinatie is zo precies - dat is iets waar ik heel dankbaar voor ben.”

Ze drukt ouders van kinderen met een beperking op het hart dat uithoudingsvermogen en je gevoel volgen het belangrijkst is. “Hou vol, probeer de dag door te komen, blijf staan voor waar je in gelooft en vertrouw op je instinct. Geef nooit op en vergeet niet dat morgen de zon weer opkomt.”

Bron: Redbookmag 

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke sportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? https://www.unieksporten.nl/sport-zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Nieuwe toegankelijke wandelroutes bij Nijmegen

Kami is de eerste virtuele influencer met Down

Gaming festival GG22 is ook voor jou toegankelijk!

Programma van:
326 gemeenten Logo gemeenten
Partners: