Direct door naar content
Cursus Rolstoelvaardigheid in 't Gooi  afbeelding nieuwsbericht

Cursus Rolstoelvaardigheid in 't Gooi

20 februari 2018

Team Sportservice ’t Gooi organiseert in het voorjaar een cursus Rolstoelvaardigheid en Sport (ROVAS).  Deze cursus is gericht op het verbeteren van de rijvaardigheid en het dagelijks gebruik van de rolstoel. De cursus bestaat uit vier trainingen. Deze trainingen zijn op donderdagavond 17, 24, 31 mei en 7 juni tussen 19:00 en 21:30 uur in de gymzaal van de Mytylsschool in Huizen. De kosten bedragen 40 euro per cursus. Aanmelden kan via deze link.

Vaardigheden leren
De cursus is bedoeld voor mensen die door een ziekte, aandoening of ongeluk in een rolstoel zitten. Mensen die net in een rolstoel terecht zijn gekomen hebben soms moeite met aanpassen aan de nieuwe situatie en kunnen veel baat hebben bij een ROVAS-cursus. Angst om te vallen en moeite met drempels kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat men minder onderneemt en meer thuis blijft. Ook mensen die aan een rolstoel moeten wennen omdat ze bijvoorbeeld sportles geven aan rollers kunnen meedoen aan deze cursus.

Deelnemers leren hoe ze hun rolstoel in het dagelijks leven goed kunnen gebruiken en hoe ze hierin kunnen sporten. Vaardigheden als draaien, balanceren en het nemen van een drempel worden geoefend. Het doel is dat de deelnemers handiger worden in hun rolstoel, waardoor ze meer mogelijkheden en zelfvertrouwen krijgen.

KJ-Projects
Docent, ervaringsdeskundige en Paralympiër Kees-Jan van der Klooster verzorgt de rolstoelvaardigheidstraining . Met zijn bedrijf KJ-Projects wil hij misverstanden over de mogelijkheden en onmogelijkheden van mensen met een beperking uit de wereld helpen. Dit doet hij door middel van het geven van voorlichtingen, presentaties, clinics, adviezen, demonstraties en trainingen.

Rolstoelsporten
Ook staat er tijdens twee trainingen een rolstoelsport centraal waarin de aangeleerde vaardigheden meteen in de praktijk worden gebracht. Veel mensen in een rolstoel kennen hun sportmogelijkheden niet. Er zijn tal van rolstoelsporten (denk aan rolstoeltennis en rolstoelbadminton) en andere sporten (denk aan zitvolleybal en aangepast zwemmen) die gedaan kunnen worden wanneer iemand een beperking heeft. 

Informatie
Voor meer informatie over de ROVAS-cursus of sporten voor mensen met een beperking in het algemeen kunnen belangstellenden contact opnemen met de regiomedewerker aangepast sporten van Team Sportservice ‘t Gooi, Rosan Meurkens (telefoon: 06 - 11 42 13 27  of stuur een e-mail). Wees er wel snel bij, want de inschrijving sluit op maandag 23 april. Vol is vol! Deze cursus rostoelvaardigheid en sport wordt mede mogelijk gemaakt door het coöperatiefonds van Rabobank Gooi en Vechtstreek.

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Mariska Beijer: "Zie je handicap als een kracht"

Doe mee aan onderzoek rond sportblessures!

Iedereen verdient gelijke kans op sport!