Direct door naar content
Dit slimme pak verkleurt als je een blessure oploopt (en dat niet kunt voelen) afbeelding nieuwsbericht

Dit slimme pak verkleurt als je een blessure oploopt (en dat niet kunt voelen)

19 februari 2018

Een sportblessure is sowieso vervelend, maar is extra lastig als je door verlammingsverschijnselen een wondje of een kneuzing niet kunt voelen. Britse ontwerpers hebben daar iets op bedacht: een pak dat verkleurt als je een blessure hebt opgelopen.

Als je geen of weinig gevoel meer hebt, bijvoorbeeld in je benen, kan het zomaar gebeuren dat je een blessure oploopt zonder dat je dat doorhebt. Door het ontbreken van gevoel kan het lastig zijn om het verschil te ervaren tussen een blauwe plek of een meer serieuze blessure. Terwijl het wel belangrijk is dat een blessure snel wordt gevonden en behandeld, omdat het anders misschien nog erger kan worden. Voor de Britse Paralympisch zit-skiër Talan Skeels-Piggins was dit een groot probleem. "Ik viel best vaak tijdens het skiën, maar ik wist eigenlijk nooit of ik mezelf had geblesseerd of niet." Dat zette een team van Britse ontwerpers en onderzoekers aan het denken.

Ze zochten naar een oplossing waarmee je een blessure eerder kunt vinden als je dat niet kunt voelen. Het team ontwikkelde daarom een speciaal pak: het BRUISE-suit. Het geheim zit in een aantal strips die op tactische plekken op armen en benen zijn verstopt. Deze strips hebben een drukgevoelig laagje, dat verkleurt zodra het door een ongeluk ingedrukt wordt. Als je tijdens een training of wedstrijd een ernstige blessure hebt opgelopen, kun je dit in dit pak duidelijk zien door rode plekken. Dat maakt het makkelijk om gelijk de juiste medische zorg te vinden die je nodig hebt. Want ook al voel je een pijntje niet, ook voor jou geldt: hoe eerder een blessure is gevonden, hoe sneller je met het herstel kan beginnen.

Bekijk het filmpje om te zien hoe dit pak is ontwikkeld: 

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

“Ik wil anderen laten zien wat mogelijk is”

Dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met sporten

10 misverstanden over MS die ik steeds weer moet ontkrachten

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×