Direct door naar content
Lauren komt zonder benen te zitten vanwege tamponziekte (maar is nog steeds model!) afbeelding nieuwsbericht

Lauren komt zonder benen te zitten vanwege tamponziekte (maar is nog steeds model!)

10 april 2018

Het 29-jarige model Lauren Wasser verloor in 2012 haar been nadat ze de tamponziekte TSS opliep. Over een tijdje moet ze ook afscheid nemen van haar andere been. 

Lauren verwisselde haar tampon regelmatig, maar liep toch het toxisch shock syndroom (TSS) op. Het begon met koorts-symptomen en eindigde in een zware hartaanval. Ze lag aan de beademing terwijl koudvuur (rottend weefsel) ervoor zorgde dat haar rechteronderbeen en enkele tenen aan haar linkeronderbeen geamputeerd moesten worden. Nu de volgende amputatie op haar wacht, kan het model de risico’s van tampons niet genoeg benadrukken. ‘Mijn linkervoet heeft een open wond, geen hiel en geen tenen. Ik maak dagelijks vreselijke pijn door.’ Haar lichaam maakt calcium aan waardoor er botgroei is ontstaan daar waar eerst haar tenen zaten. Met een operatie moesten die botten ‘weggeschaafd’ worden omdat het voor haar onmogelijk werd om te lopen. Door de wond mag haar voet ook nooit nat worden. ‘Over een paar maanden moet mijn andere been er onvermijdelijk af. Daar kan ik niks aan doen. Maar wat ik wel kan doen, is voorkomen dat dit anderen overkomt’, zegt Lauren. 

TSS is een zeldzame, maar levensbedreigende bacteriële infectie. De diagnose wordt vaak gemist omdat de symptomen sterk lijken op andere veel voorkomende ziektes. De infectie ontstaat wanneer de staphylococcus of de streptokokkenbacterie, die op de huid leeft, in de bloedbaan terecht komt en daar levensgevaarlijk gif produceert. Symptomen zijn hoge koorts, lage bloeddruk, overgeven, verwarring en beroertes. Het komt meestal voor bij vrouwen die tampons gebruiken. Tamponfabrikanten raden aan een tampon niet langer dan acht uur achter elkaar te dragen, maar Lauren zegt dat ze haar tampon binnen die tijd verwisselde. Eén lichtpuntje: het heeft haar modellencarrière niet de das om gedaan. Integendeel. Ze loopt regelmatig over de catwalk, doet campagnes voor bedrijven als Nordstrom en Kenneth Cole en heeft meer dan 80.000 volgers op Instagram. 

Bron: The Daily Mail. Beeld: Instagram

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Rolstoeltennistop komt dit jaar naar Oss voor WK

“Gamen kan op het lijstje met wat je wél kan!”

Lisa Bunschoten pakt tweede WK-goud!