Direct door naar content
Spelplezier boven spelregels bij Voetbal+ van SC Woezik afbeelding nieuwsbericht

Spelplezier boven spelregels bij Voetbal+ van SC Woezik

16 februari 2018

Sportclub Woezik is met 1600 leden de grootste voetbalvereniging in de regio. Sinds 2014 voetballen er ook spelers met een verstandelijke beperking. Deze Voetbal+-teams zijn volledig geïntegreerd in de vereniging. Na een eerste jaar met alleen trainingen heeft de club een competitie opgezet waar negen verenigingen uit de regio meedoen. Ook is SC Woezik een leerbedrijf waar onder andere hbo-studenten stage lopen bij het aangepast sporten. De club telt inmiddels veertig voetballers met een beperking en krijgt landelijk  aandacht voor de aanpak. Stafleden nemen via NEC Doelbewust deel aan internationale uitwisselingen.

Snel tientallen spelers
De vereniging is gestart met Voetbal+ op initiatief van een trainer. Zijn meervoudig gehandicapte stiefzoon Koen wilde ook het veld op om te voetballen. Peter Jansen, de stiefopa van Koen en actief lid: “Mijn zoon en ik zijn dus persoonlijk betrokken. Wij zijn ambassadeur van Uniek Sporten en dragen de doelstelling met compassie uit. In overleg met het bestuur zijn we met een werkgroep gaan kijken hoe we voetballers met een beperking konden integreren binnen de vereniging. Dat ging voorspoedig; in no time hadden we tientallen spelers op het veld. En dus ook mijn kleinzoon Koen.”

Spelmatig, trainbaar en competitief
SC Woezik besloot dit verder te ontwikkelen en een competitie op te zetten waar nu veertien teams van negen verenigingen aan mee doen. “In samenwerking met NEC Doelbewust en de Federatie Amateurvoetbal Nijmegen maakten we een blauwdruk met daarin een aantal kernwaarden. Een daarvan is ‘spelplezier gaat boven spelregels’. Die kernwaarden zorgen voor plezier en succesbeleving voor alle spelers. We spelen in de competitie op drie wedstrijdniveaus zodat iedereen aan zijn trekken komt en kan groeien en ontwikkelen. Het beginnerniveau is spelmatig. Daarin trainen we met heel kleine stapjes, gebaseerd op methodes die scholen gebruiken. Daarnaast zijn er groepen die we kwalificeren als ‘trainbaar’ en ‘competitief’. Daarin spelen kinderen, jong volwassenen en volwassen volgens de kernwaarden van het platform Speciaal Voetbal en de basisbegrippen van de KNVB spelregels.”

Jonge voetballers aan het werk
Volgens Peter Jansen levert Voetbal+ veel op voor de vereniging. “Je uitstraling krijgt er een boost van. Zo waarderen bedrijven het dat verenigingen zich maatschappelijk inzetten. Verder is een samenwerking met het lunchcafé Brownies&downieS ontstaan, waar mensen met een beperking werken. Daar zijn al meerdere jongeren enkele dagdelen aan het werk. Ze zijn met voetbal zo gegroeid in hun ontwikkeling dat ze het ook op de werkvloer goed doen. Er worden hier gewoon langs de lijn kandidaten gescout!”

Concept delen met anderen
SC Woezik deelt het concept graag met andere clubs en heeft hiervoor een informatiepakket met handleiding en presentatie. “We hebben al diverse clubs kunnen helpen. Als je als bestuur de sporters met een beperking omarmt is het integratieproces bij de club zo gepiept. Onze eigen voorzitter noemt Voetbal+ een vaandeldrager van de club. Kijk, zo moet het!” De sportclub uit Wijchen ziet de toekomst van deze voetbaldoelgroep dan ook zonnig in. “Als Platform Speciaal Voetbal, de ontwikkelaar van het concept zijn we in gesprek met de KNVB. Zij vinden het zo interessant dat ze willen kijken of dit onder de vleugels van de KNVB verder ontwikkeld kan worden. Het doel is dan gerespecteerde plek voor Voetbal+ in competitieverband. De ontwikkeling op sociaal maatschappelijk vlak is daarnaast mooi meegenomen. Het laat zien dat er bij sportverenigingen meer speelt dan alleen sport. Ook gemeenten zetten zich in om meer mensen met een beperking aan het sporten te helpen, op dat vlak groeien we naar elkaar toe.”

High five voor eigen goal
De gepassioneerde leden zetten zich in om zoveel mogelijk aandacht voor Voetbal+ te krijgen. “We zijn ook van de partij bij de Special Olympics,” vertelt Jansen. “Altijd een mooi evenement. En hoe mijn kleinzoon Koen het allemaal ervaart? Hij is meervoudig beperkt en beleeft het voetbal heel anders dan wij. Maar hij staat wel op het veld! En hij gaat elke keer vooruit, hij kan nu ook zonder begeleiding lopen. Als ‘beschermde speler’ draagt hij een speciaal hesje en als hij trapt ligt het spel even stil. Voor hem maakt het niet uit in welk doel hij scoort, ook voor een eigen goal haalt hij een high five bij zijn ouders en het publiek.”

 

  • SC Woezik is partner van Gelderland sport onbeperkt. Clubs die het informatiepakket van SC Woezik willen ontvangen kunnen een e-mail sturen.

Foto: Koen tijdens een internationale uitwisseling 'Nobody Offside' in het shirt van de Benfica foundation

 

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

De sportieve ambassadeur neemt je mee!

Man zonder benen beklimt berg in Nepal

Irma Sluis in nieuw tv-programma met doven

Zoeken
De website wordt doorzocht
Sluit zoeken×