Direct door naar content
Sylvan (19) vlogt over zijn revalidatie na een motorcrossongeluk  afbeelding nieuwsbericht

Sylvan (19) vlogt over zijn revalidatie na een motorcrossongeluk

27 februari 2018

Voor Sylvan Canrinus (19) stond alles in het teken van motorcrossen. Dat veranderde op 7 oktober vorig jaar toen hij door een ongeluk met zijn crossmotor tot zijn bovenlijf verlamd raakte. Tijdens zijn herstel in een revalidatiecentrum in Haren vlogt hij over zijn nieuwe leven.

Het ging bij Sylvan verkeerd tijdens de tijdtraining voor een motorcrosswedstrijd in het Zeeuwse Axel. "Ik ben daar in de lucht mijn evenwicht verloren en kwam op mijn buik terecht. Normaal maak je dan een koprol, maar mijn benen gingen mijn hoofd voorbij. Ik ben daardoor de verkeerde kant op dubbel geknikt."

Met spoed werd Sylvan naar een ziekenhuis in het Belgische Gent gebracht en dezelfde avond is hij geopereerd. "Ik dacht eerst nog: dit komt wel goed, het gevoel komt wel weer terug. Maar dat kwam het niet."

In een revalidatiecentrum in Haren werkt hij nu verder aan zijn herstel. Daar kwam hij ook op het idee om vlogs te gaan maken over zijn revalidatie. "Heel veel mensen vinden het lastig om naar mij toe te komen. Die durven misschien niet. Toen dacht ik: dan maak ik het zo voor iedereen een stuk makkelijker en dan kan iedereen ook zien hoe het mij gaat. Ik vind het leuk om te doen. Voor het ongeluk was ik ook al met video's bezig."

In zijn video's zie je hoe Sylvan iedere dag hard werkt aan nieuwe skills in zijn rolstoel en dat hij gewoon nog steeds lol maakt met vrienden. "Ik denk wel dat je het beste ervan moet maken. Ik heb een dwarslaesie, maar dat betekent niet dat je geen lol kunt hebben. Ik zal niet zo snel zeggen: daar ga ik niet heen, want ik zit in een rolstoel. Je kan het dan nog wel leuk hebben met anderen", zegt hij in zijn eerste vlog.

Een uitdaging waar Sylvan nog voor staat is een nieuwe sport vinden. "Ik wil echt een leuke sport vinden die bij mij past. Ze denken hier in het revalidatiecentrum met me mee.  Ik zou het liefste een sport vinden waar ik net als bij motorcross een adrenalinekick van krijg. Dat heb ik bijvoorbeeld niet bij een balsport."

Daarom vindt hij de zoektocht naar een nieuwe sport een lastige, maar dat hij weer wil gaan sporten staat vast. "Ik ben altijd met sport bezig geweest. Dat heb ik altijd met plezier gedaan. Ik denk bijvoorbeeld zelf al aan handbiken of karten. Iets met snelheid in ieder geval lijkt mij leuk."

Als hij straks weer naar huis mag, is hij van plan om overdag veel naar de sportschool te gaan. "Ze hebben in het revalidatiecentrum al gezegd dat de kans op overgewicht in een rolstoel veel groter is. Maar ik wil zelf ook wel weer wat doen. Veel jongens van mijn leeftijd zijn vooral bezig met stappen en bier drinken. Af en toe vind ik dat zelf wel leuk, maar ik ben liever aan het sporten."

Bekijk de vlogs van Sylvan op zijn YouTubekanaal.

Heb je een tip voor een leuke sport voor hem? Laat het ons weten op Facebook!

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Nieuwe toegankelijke wandelroutes bij Nijmegen

Kami is de eerste virtuele influencer met Down

Gaming festival GG22 is ook voor jou toegankelijk!

Programma van:
326 gemeenten Logo gemeenten
Partners: