Direct door naar content
Wie je bent of wat je doet maakt niet uit: you are like a heROW afbeelding nieuwsbericht

Wie je bent of wat je doet maakt niet uit: you are like a heROW

05 maart 2018

Het duurt nog even, de botenparade op 4 augustus tijdens de Gay Pride in Amsterdam, met dit jaar als thema Heroes. Ook voor de sportwereld is deze dag er een om aandacht te vragen voor homo’s en lesbiennes. De roeiverenigingen laten zich zien met hun slogan: ‘You are like a heROW’.

“Ik ben trots dat we door de stichting Amsterdam Gay Pride worden geprezen om ons lef door als roeibond het podium te pakken. Hiermee stellen we een voorbeeld aan andere sportbonden omdat het in de sport nog zo hard nodig is”, aldus Monica Visser, directeur van de Koninklijke Nederlandse Roeibond. “Be who you are, love who you want”.

De KNRB doet dit door te laten zien dat de roeisport een toegankelijke sport is en voor iedereen openstaat. De roeisport verbindt mensen ongeacht huidskleur, handicap, religie, seksuele voorkeur.

Ook met een beperking is roeien namelijk een hele toepasselijke sport. Er zijn in Nederland ruim veertig roeiverenigingen waar roeien met een beperking mogelijk is. Dat doet Wim, die door een val maar pijn in zijn rug bleef houden en een gedeeltelijke dwarslaesie bleek te hebben. Toch roeit Wim gewoon. “De eerste jaren gebruikte ik met roeien de instapbeugel. Daaraan kon ik mij optrekken en laten zakken. Maar inmiddels kan ik me niet meer optrekken, een van de pezen in mijn rechterbiceps is gescheurd. Nu heb ik de tillift nodig om vanuit de rolstoel in de boot te komen. Ik zit op een roeistoeltje. De spieren in mijn rechterbeen zijn zo zwak dat ik een band om mijn benen heb om ze bij elkaar te houden. Omdat die spieren ook zijn ingekort, heb ik een keg gemaakt die ik tussen mijn voet en het voetenboord zet. Voor het trainen van mijn rechterarm krijg ik fysiotherapie.”

Met wat aanpassingen kan Wim dus gewoon in een boot en dat brengt hem, behalve een goede conditie, op mooie plekken. “Ik vind het leuk dat ik met roeien weer in de Biesbosch kom. Het is fijn dat de mensen je hier zo goed helpen. Ik roei graag met vaste begeleiders op een vaste tijd. Het liefst roei ik natuurlijk buiten, maar ik heb snel last van koude benen en dan vind ik binnen roeien geen enkel probleem. In de roeibak kan ik ook met een lift op het stoeltje komen en je kunt binnen prima trainen.

Kom op 4 augustus de Heroes langs zien varen op de Gay Pride. Maar wat ook een idee is: ga net als Wim zelf het water op om te roeien.

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke sportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? Kijk hier!

Fotografie: Wouter Nuijten

Bron: gehandicaptenroeien.nl

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Lisa Bunschoten pakt tweede WK-goud!

Topspits Juan scoort zonder benen

Purmerend zorgt met Uitleen voor meer vrijheid