Direct door naar content
Zo zet Elsie (20) haar rolstoel in als mode-statement afbeelding nieuwsbericht

Zo zet Elsie (20) haar rolstoel in als mode-statement

04 maart 2018

De 20-jarige Elsie is wat je noemt een hoogvlieger. Ze studeert aan Harvard en is daarnaast dol op mode. Dat ze taaislijmziekte heeft en daardoor regelmatig is overgeleverd aan een rolstoel, weerhoudt haar er niet van alles uit de kast te halen. Integendeel. 

Elsie heeft de fatale aandoening taaislijmziekte. Dat heeft vooral impact op haar longen en spijsvertering. Ze gaat iedere dag gebukt onder de ziekte, maar is vastberaden alles uit het leven te halen. Dat doet ze onder meer met haar stijl. De studente gaat gekleed in de meest uitbundige outfits waarmee ze iedere dag net wat vrolijker kleurt. Daarbij zet ze haar rolstoel in als het ultieme modeaccessoire. Ze stemt haar kleurrijke outfits af op haar rolstoel. Ze maakt van haar rolstoel een soort rijdend kunstwerk met galaxy- en bloementekeningen. Haar looks deelt ze op Instagram. “Als ik in m’n rolstoel zit, maak ik een foto. Ik voelde me altijd lelijk in die rolstoel, maar wil nu laten zien dat je in een rolstoel kan zitten én modieus kan zijn.”

“Voor veel mensen is een handicap iets vreemds. Met mode kan ik de barrière door die verschillen doorbreken. Me leuk aankleden heeft me altijd al een goed gevoel gegeven. Het geeft mensen op straat een aanknopingspunt om een gesprekje met me aan te gaan over mijn stijl en wat ik draag.” Desalniettemin is het volgens Elsie voor iedereen in een rolstoel lastig om comfortabel doch hippe kleren te vinden. “Voor mensen die niet zo mobiel zijn is het belangrijk dat kleding stretch en makkelijke sluitingen heeft.” Mensen met chronische pijn, ADHD, huidaandoeningen of iets anders wat overgevoelig maakt, zijn het meest gebaat bij zachte kleren die niet jeuken en geen kriebelige etiketten hebben. Ze hoopt dat er in de toekomst meer merken opstaan die van comfort ‘kunst’ maken. 

Op social media is de twintiger heel open over haar ziekte. “Dat ik lach en plezier maak, betekent niet dat ik geen pijn heb. De pijn is er, maar ik kies ervoor om lol te hebben en niet te laten zien hoe ik me voel. Voor mensen is het moeilijk te begrijpen hoe snel mijn gezondheid verandert. Op een goede ochtend ben ik actief en mobiel, terwijl ik die middag misschien moet overgeven en ademhalingsproblemen heb. Mijn gezondheid fluctueert constant en is onvoorspelbaar.”

Foto Elsie 1

Foto Elsie 2

Foto Elsie 3

Bron: The Mirror. Beeld: Instagram

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Mariska Beijer: "Zie je handicap als een kracht"

Doe mee aan onderzoek rond sportblessures!

Iedereen verdient gelijke kans op sport!