Direct door naar content
Blinde Amar doet oproep: maak alle sportscholen toegankelijk voor blinden afbeelding nieuwsbericht

Blinde Amar doet oproep: maak alle sportscholen toegankelijk voor blinden

20 maart 2018

Toen Amar Latif vier jaar oud was, vetelden artsen zijn ouders dat hij halverwege zijn tienerjaren compleet blind zou zijn. Op zijn achttiende kon hij, toen hij ’s ochtends wakker werd, de poster aan het uiteinde van zijn bed niet meer zien. Zijn moeder had Amar toen allang verboden te fietsen, maar daar luisterde hij niet naar. Pas toen hij tegen een drempel reed, meters hoog de lucht in werd gelanceerd en tussen een berg afval crashte, wist hij dat het tijd was te stoppen met zijn fietscarrière. 

“Mijn hele leven moet ik al barrières overbruggen. Mensen zeiden dat ik geen accountant kon worden omdat ik niks zie, maar uiteindelijk gaf ik als blinde leiding aan een groep mensen die wel kan zien. Mensen zeiden dat ik niet kon reizen als blinde reiziger dus begon ik een reisbureau voor visueel beperkte mensen om samen de wereld te ontdekken. Omdat ik de reisleider ben van de vaak actieve en avontuurlijke trips, moet ik fit blijven. Als ik met een groep vijftig kilometer door de Bulgaarse bergen fiets, moet ik in vorm zijn. 

Sport is daarom voor mij net als voor zoveel anderen heel belangrijk. Voor blinde of visueel beperkte mensen is dat moeilijk. Joggen in het park of buiten fietsen is onmogelijk in je eentje. Dat is waar de sportschool om de hoek komt kijken. Helaas is de fitnessapparatuur vaak niet toegankelijk voor mensen met een visuele beperking. Hoewel de apparatuur tegenwoordig heel geavanceerd is en je in de meeste sportscholen vanalles kan bijhouden, is er geen seconde gedacht aan gebruikers met zichtverlies. Touchscreens zijn fijn voor iedereen die kan zien, maar een ramp voor blinden.

De techniek is nog maar het begin. Van het ene naar het andere apparaat komen, gewichten selecteren en goede instructies krijgen zijn allemaal drempels voor de slechtziende sportschoolganger. Dan heb ik het nog niet eens gehad over de yoga-, pilates- en spinningklasjes. Mijn zus gaat stappen ondernemen omdat ze vanwege haar blindheid niet mee mag doen aan een les. Ik ben koppig. Mijn filosofie is: als iets niet toegankelijk is, verander het dan zo totdat het dat wel is. Ik rol mijn mouwen op totdat ik op een plek ben waar ik het systeem kan veranderen. Als het op fitness aankomt, sport ik vaak met een vriend die op hetzelfde niveau zit als ik. Ik sport ook veel vanuit huis. Dure apparaten zijn leuk en aardig, maar je kan ook gewichten toevoegen aan je cardio-routine. 

Sporten en gezond bezig zijn moet ook leuk zijn, dus probeer eens iets anders als je het moeilijk vindt je aan een schema vast te houden. Paddleboarding, boksen of meedoen aan een groepsport kan je net die motivatie geven die je nodig hebt. We hebben allemaal een druk leven, maar ik heb geleerd dat sporten makkelijker is dan je denkt. En als er sportscholen zijn die advies willen hoe ze toegankelijker kunnen worden voor visueel beperkten, wil ik daar met alle liefde over praten.”

Bron: The Guardian. 

Ook voor jou is er een geschikte sport die je leuk vindt, waarbij je aan je conditie en je gezondheid werkt én waarbij je een hoop gezelligheid vindt met mede-sporters. Benieuwd welke sportverenigingen er bij jou in de buurt zijn voor een proefles of lidmaatschap? https://www.unieksporten.nl/sport-zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht Aanbevolen berichten

Topspits Juan scoort zonder benen

Purmerend zorgt met Uitleen voor meer vrijheid

Uniek Esports heeft bomvolle agenda!